Třináctka je pro některé pověrčivé lidi smolné číslo. Smůlu také mělo třináct řidičů, kteří v brněnských ulicích ve středu nechali v zaparkovaných autech cennosti. Věci se tak staly snadnou kořistí pro zloděje. Škoda se podle policie blíží hranici půl milionu korun.

Většina z krádeží však byla podle policistů zbytečná. Stačilo jen málo. Kdyby si řidiči a majitelé aut uvědomili, že auto není trezor a nenechávali v něm cenné věci, nemuseli by zaplakat nad výdělkem.

„Fabia zaparkovaná v brněnské Viniční ulici nabídla neznámému pachateli notebook, autorádio a osobní věci čtyřicetileté majitelky. Škoda je vyšší než čtyřicet tisíc korun. Ve stejné ulici se neznámý pachatel násilím dostal do osobního auta Audi. Ukradl firemní dokumentaci, osobní věci řidičky a digitální fotoaparát. Škoda je deset tisíc korun,“ nahlédl do dvou protokolů brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Série vykradených aut zdaleka neskončila. Policisté museli vyjíždět ještě do Křížové ulice, kde zlodějíček překonal zámek automobilu Mazda. Jeho kořist nebyla nijak velká. Sebral z auta věci jen za tři stovky. Škoda, kterou pachatel na autě udělal, ale překročila pět tisíc korun.

Stejný zloděj byl úspěšnější v autě, které stálo hned vedle mazdy. Z Volkswagenu Golf ukradl autorádio a osobní věci majitele v hodnotě téměř dvacet tisíc korun. Vykradači aut byli úspěšní i na okrajích Brna.

„O téměř devadesát tisíc korun přišel majitel dodávky zaparkované v brněnských Chrlicích. Neznámý pachatel z auta po násilném překonání zadních dveří odcizil speciální vrtací soupravu. Na parkoviště před obchodním domem v ulici Heršpické si zase přišel zloděj do zaparkované Octavie pro notebook a digitální fotoaparát. Škoda činí čtyřicet tisíc korun,“ přiblížil Malášek další z několika „vloupaček“ do opuštěných aut.