Udělal by to každý, mávne rukou nad hrdinstvím sedmadvacetiletý policista Jiří Švarc. Před třemi týdny zachránil život jedenasedmdesátileté ženě z brněnské Kamenné ulice, kterou uvěznily v bytě plameny a hustý dým. Policejní prezident Oldřich Martinů jeho příkladný čin odměnil. Od včerejška se Švarcovi může na uniformě houpat kromě policejního odznaku i medaile. Za statečnost.

„Na místě požáru jsem byl s kolegou dřív než hasiči. Od lidí, kteří postávali před pavlačovým domem, jsme se dozvěděli, že v prvním patře je uvězněná jejich sousedka,“ vzpomíná na dramatické chvíle vyznamenaný policista. Ve chvílích, kdy většinu lidí ovládne strach o holý život, jednal bez většího rozmýšlení. Vyběhl do poschodí a vykopl dveře bytu, v němž stála u okna rozklepaná důchodkyně. „Třásla se strachem, neboť celý byt zahalil hustý dým,“ vypráví statečný mladík. Nebyl čas ztrácet čas, a tak ženu ze zadýmených míst vyvedl.

Zatímco důchodkyně vyvázla bez větší újmy na zdraví, Švarc se nadýchal toxických zplodin vznikajících při hoření. Kvůli tomu strávil den v nemocnici, ale nyní už je absolutně v pořádku. „Zajímavostí na příběhu je ještě jeden fakt. Ačkoli by policista chtěl, zachránil život ještě jednomu muž. Ten v době požáru domu spal, měl hlavu zakrytou peřinou a netušil, že hoří. Probudilo jej až to, jak policista rozbíjel dveře,“ říká brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Strážmistr Švarc slouží u policie necelých osm let. Podobných zásahů už prý má za sebou celou řadu. Záchrana lidského života však pro něj byla premiérou. Vzpomínat na ni bude určitě dlouho, protože první zkušenost je se většinou z paměti nevytratí. A udělal by to znovu. I kdyby se ocitl tváří v tvář ohnivému kohoutovi. „Neuvažoval jsem nad tím, myslím, že něco podobného by udělal každý policista,“ říká skromně mladík. Titulovat ho lidé mohou „statečný“. Metál na to má, brzy přibude i povýšení.