Zelené jsou v semaforu země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibylo na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní byla méně než čtyři procenta testů. Z evropských zemí se to týká jen Vatikánu.

Jan Blatný, Andrej Babiš
Vláda chce nouzový stav do 20. prosince. Schválila i omezení zákazníků v obchodě

Střední míru rizika nákazy mají státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do ČR z těchto zemí musí předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři. Ode dneška jsou do této skupiny řazeny Estonsko, Finsko, Norsko, Island, Dánsko, Řecko a Irsko.

Povinnost otestovat se při cestě zpět

Zbytku Evropy náleží červená barva. Vysokou míru rizika nákazy mají země, které mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny.

Omezení cest do Saska

Spolková země Sasko od úterý výrazně omezí malý pohraniční styk s Polskem a Českou republikou. Až dosud byly vzájemné návštěvy kratší 24 hodin možné bez karantény, nyní to bude nejvýše 12 hodin. Mění se i povaha cest, výlety za nákupy nebudou nadále možné. 

U "červených" států platí povinnost nechat se otestovat při cestě zpět do Česka, testy musejí mít i cizinci přijíždějící do ČR. Nutné je též vyplnit formulář pro hygienickou stanici. Výjimku mají pendleři nebo žáci a studenti při pravidelném pohybu do určité země.

Cestující v hale pražského letiště
Při návratu z Lotyšska a Litvy povinný test. Ministerstvo aktualizovalo semafor

Ministerstvo zahraničí dnes také oznámilo, že nově od úterý bude rozšířena možnost cestování pro nesezdané páry. "Nově bude možné se setkat i s partnerem ze země, odkud je do ČR třeba vízum. Podmínkou zůstává doložit dlouhodobý vztah," uvedl resort na twitteru.

Podle dřívější praxe partneři musejí při žádosti o spojení páru doložit čestné potvrzení o dlouhotrvajícím vztahu a potvrdit ho i nějakým dokladem. Pokud nemohou páry vztah stvrdit například rezervací termínu svatby na matrice nebo společnou nájemní smlouvou, stačí doložit společné cesty. Páry mohou také o vztahu ujistit společným účtem v bance.

Ministerstvo naopak neuznává jako doklad vztahu pouze společné fotografie.