„Řecký premiér mi slíbil, že během dneška bude Česko vyřazeno z řeckého seznamu rizkových zem," řekl pro ČT premiér Babiš. Později potvrdil, že plánovaná povinnost předkládat test od 17. srpna vůbec nevstoupí v platnost.

Ještě předtím o situaci informoval na svém twitteru. „Po mé osobní intervenci a na základě nových údajů o epidemiologické situaci v ČR, které jsme dodali řecké straně, vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejíž občané mají povinnost předkládat test na covid-19 při vstupu do Řecka," napsal Babiš.

Řecko nedávno kvůli růstu počtu nakažených koronavirem zavedlo povinné testy ne starší než 72 hodin pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska, opatření má platit od pondělí 17. srpna. V příštím týdnu má do země letět asi 4800 Čechů, do poloviny září více než 30 tisíc.

Celkem se dosud v jedenáctimilionovém Řecku potvrdilo 5749 případů nákazy koronavirem, z toho skoro 1300 od počátku srpna. V souvislosti s covidem-19 zemřelo v Řecku dosud 213 lidí.

Měření teploty v Řecku. Ilustrační snímek
Řecko zpřísnilo pravidla pro turisty. Češi budou muset předložit test na covid

Děti do deseti let negativní test na covid-19 a lékařské potvrzení v angličtině mít nemusí, uvedlo dnes na twitteru ministerstvo zahraničí. Pro ostatní je test ne starší než 72 hodin povinný od pondělí 17. srpna. Potvrzení o negativním testu a lékařské potvrzení o negativní diagnóze na covid-19 v angličtině vydá laboratoř, která vzorek testovala.

Vyžádat si ho ale musí lidé už před odběrem, některá místa za dokument chtějí navíc k ceně testu 200 až 250 korun. Test stojí obvykle 1756 korun ve státních a krajských nemocnicích, v soukromých odběrových místech může být cena pro samoplátce vyšší.

Nejoblíbenější destinace

Řecko je jednou z nejoblíbenějších destinací, kam Češi s cestovními kancelářemi vyrážejí. Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 407 tisíc Čechů.  Letos se tam s tuzemskými cestovními kancelářemi podle jednatele CK Travel Family Ivana Lackoviče mělo dostat mezi 35 až 40 procenty lidí ve srovnání s loňskem.

Řecko bylo v nynější pandemii řadou expertů chváleno za to, jak včasnými a přísnými opatřeními šíření nákazy relativně dobře zvládlo. Epidemická situace se ale výrazně zhoršila koncem července. Tehdy také vláda opět zavedla povinnost nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorách.

Dovolená, pláž, moře - ilustrační foto
K moři v době koronaviru? Ministerstvo: Vyhýbejte se barům a dodržujte rozestupy

Řecko se turistům znovu otevřelo v polovině června, kdy zrušilo restrikce na lety ze tří desítek evropských zemí do Atén a Soluně. Ostatní řecká letiště se pro zahraniční linky otevřela 1. července. Všichni cestující do Řecka musí před vstupem do země vyplnit elektronický formulář s adresou svého pobytu.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli posílení testovací kapacity v regionech v úterý cestovní kanceláře vyzvalo, aby počty lidí, kteří mají rezervovaný zájezd do Řecka, nahlásili na e-mail crtexterni@mzcr.cz i s místem bydliště a datem odletu. Do středečních 14:00 jich bylo nahlášeno zhruba 1000.

Cestovní kanceláře žádají, aby cena testu pro samoplátce byla snížena na 500 korun a aby laboratoře musely povinně vzorek otestovat do 24 hodin. Teď je limit dvojnásobný, což je podle ministerstva zdravotnictví dostatečné. Snižovat nemíní ani stanovenou cenu 1756 korun.