Šibenik

Bohaté kulturní děditství a přitom klid bez davů turistů nabízí Šibenik v severní Dalmácii. Historické město se rozkládá kolem Šibenického zálivu, do kterého ústí jedna z nejkrásnějších krasových řek Krka. S otevřeným mořem je pak propojeno průlivem sv. Antonína.

Tato destinace určitě nadchne fanoušky kultovního seriálu Hry o trůny. Fiktivní Braavos si totiž „zahrál“ právě Šibenik se svými úzkými uličkami, romantickými schodišti, historickými budovami a tyrkysově modrou zátokou.

Šibenik je správním, hospodářským, společenským i kulturním centrem Šibenicko-kninské župy. Mezi turisty je město oblíbené především kvůli jeho historickým památkám. Jak uvádí server Chorvatsko.cz, nejvýznamnější je katedrála sv Jakuba. Jedná se o velmi cennou stavbu, která je od roku 2000 zapsána také na seznamu světového kulturního děditství organizace UNESCO. Na něm je zapsána i mořská pevnost sv. Mikuláše v rámci společného zápisu Itálie, Chorvatska a Černé Hory „Benátské obranné stavby z období 16. až 17. století“.

Dovolená v Chorvatsku
Češi mají zájem o zájezdy k moři. Cestovky: Nenechávejte vše na poslední chvíli

Tím však výčet zdejších památek zdaleka nekončí. Zajímavý je například i kostel sv. Jana Křitele, kostel Ducha Svatého, pevnost svatého Jana, pevnost Šubičevac (známá též jako Baronova pevnost) a další.

Během sezóny se rozhodně nejedná o žádné ospalé městečko, Šibenik naopak žije bohatým kulturním životem. Koná se tu celá řada festivalů, kulturních a zábavních akcí. Příznivé je také tamní podnebí, které se se vyznačuje vysokým počtem hodin slunečního svitu.

Trogir

Jednašedesát kilometrů od Šibeniku a jen sedmadvacet od oblíbeného Splitu leží město Trogir. Administrativně toto lázeňské město rozkládající se na pobřeží Jadranského moře spadá do Splitsko-dalmatské župy. Trogir se nachází zčásti na pevnině a zčásti na ostrově Čiovo.

Jedná se o jedno z nejlépe zachovaných románských a renesančních měst v Chorvatsku. Je dokonce oficiálně uznáno UNESCO jako město světového děditství. Historie Trogiru sahá až do 3. století našeho letopočtu, kdy ho jako osadu založili řečtí kolonisté. Jak přecházela staletí, bylo město přestavováno podle dobových trendů – od románského a gotického slohu až po renesanci a baroko. Dnes už si však zachovává svého génia loci a je dokonce někdy nazýváno „městským muzeem“ pro své bohaté kulturní děditství a neporušenou autentickou architekturu. Jak podotýká server Total Croatia News, Trogir dokonce začal v posledních několika letech pořádat na oslavu svého středověkého děditství středověký veletrh.

Mezi nejcennější památky patří slavný portál mistra Radovana. Nachází se v katedrále svatého Vavřince, která se začala stavět kolem roku 1200 a dokončena byla až v 17. století. Portál z románských dob je jednou z vůbec nejvýznamnějších památek tohoto uměleckého směru. Na portálu jsou vyobrazeny různé scény z běžného života, roční období i scény z bible. Každá strana znázorňuje jiné biblické motivy, ale také události své doby. Jeho složitost a umělecká hodnota z něj činí jednu z nejznámějších památek v Dalmácii.

Ostrov Mljet

Na samém jihu chorvatského pobřeží, stranou od masového turistického ruchu, leží ostrov Mljet. Vzhledem k nedostatku diskoték, barů, obrovských hotelů a podobných zařízení se jedná o ideální místo pro milovníky spíše klidné dovolené a krásné přírody. Na rozdíl od jiných chorvatských ostrovů je totiž Mljet plný zeleně a vesniček, které působí, jako by se tam zastavil čas.

Nádherná zahrada a malířova osobnost přitahovaly přátele a umělce z celého světa již za Monetova života.
Podivuhodná zahrada. Ve Francii mohou lidé vstoupit do Monetova obrazu

Mljet je považován za jeden z vůbec nejkrásnějších ostrovů Jadranu, zároveň se pyšní titulem „nejzalesněnější“. Lesy totiž tvoří 72 % jeho plochy. Jedná se o typický krasový ostrov, který se pyšní četnými dolinami, závrty a jeskyněmi. Server Chorvatsko.cz například připomíná nejznámější takzvanou Odysseovu jeskyni v obci Babino polje či krápníkovou jeskyni Movriča, která je dlouhá neuvěřitelných tisíc kilometrů.

Za návštěvu rozhodně stojí severozápadní část ostrova. Pro své geologické zvláštnosti, bohatou faunu a flóru i neporušený krajinný ráz byla totiž v proce 1961 prohlášena národním parkem. Založení tohoto národního parku o rozloze čtyřiapadesát čtverečních kilometrů představovalo první pokus, jak ochránit původní ekosystém v Jadranu.

Ostrov Biševo

Kdo touží po úplném soukromí, ten bude nadšený z ostrova Biševo. Rozkládá se na ploše necelých šest kilometrů čtverečních a při sčítání lidu v roce 2011 tam trvale žilo jen patnáct obyvatel. Biševo se nachází pouhých pět kilometrů jihozápadně od známějšího ostrova Vis.

Je to právě ostrov Vis, konkrétně městečko Komiža, odkud se lze na Biševo dostat. Cesta trvá přibližně hodinu a turistické agentury nabízejí celodenní výlety spojené s návštěvou turisticky oblíbené Modré jeskyně na Biševu a Zelené jeskyně na malém ostrůvku Ravnik.

Rakouský Prátr patří k nejproslulejším zábavním parkům světa.
Prátr ve Vídni: Zábavní park kousek od hranic je ideální na jednodenní výlet

Biševo je okouzlující především pro svou nádhernou přírodu. Ve vnitrozemí se nacházejí úrodná pole, vinice a olivový háj, severní část je pak prorostlá borovicovými lesy (zbytek ostrova je převážně bez vegetace – pozn. red.). Okolní moře je průzračně čisté a bohaté na ryby, kterým se tam daří zejména díky vápencovým útesům plných děr, jeskyní a dalších skrýší.

Server Novalja doporučuje jako jedno z nejkrásnějších míst ke koupání dlouhou pláž s písečným dnem v zátoce Porat na západě ostrova. Pro turisty je však největším lákadlem výše zmíněná Modrá jeskyně.

Jeskyně o délce 18 metrů, výšce 6 metrů a hloubce 6 metrů se nachází v zátoce Balun na východním pobřeží. Vznikla působením mořských vln a eroze vápence. Původně se do ní dalo dostat jedině tak, že se dovnitř podplavalo. V roce 1884 však byl pomocí dynamitu vytvořen 1,5 metru vysoký a 2,5 metru široký vchod, kterým se dá dovnitř vplout člunem.

Modrá jeskyně stojí za návštěvu zejména v poledne, a to především v létě mezi 11. a 12. hodinou. V tuto dobu, když je klidná hladina moře, dopadají do jeskyně paprsky slunce a od bělostného dna se odrážejí zpět. Lomem světla tak vznikají dechberoucí modré a stříbřité světelné efekty.

Ostrov Lokrum

Tušili jste, že i Chorvatsko má svoje Mrtvé moře? Jedná se o deset metrů hluboké slané jezero, které se nachází v jižní části malého ostrůvku Lokrum. Je vyhledávaným koupalištěm zejména pro malé děti a neplavce, svou malebnou přírodní scenérií však okouzlí každého.

Samotný ostrůvek Lokrum je vzdálený jen asi 700 metrů jihovýchodně od Dubrovníku. Geograficky náleží k Elafitským ostrovům, ale pro svou blízkost je považován spíše za součást Dubrovníku. Vždyť plavba lodí tam trvá zhruba deset minut a v sezóně se vyplouvá každou čtvrthodinu.

Při cestě k Baltu v Polsku můžete strávit noc pohodlně v lůžkovém voze.
Vlakem k moři: Do polských letovisek bez přestupu, po Německu za devět eur

Ostrůvek je chráněn jako přírodní park. Severovýchodní pobřeží je nízké, vhodné pro přistávání lodí a člunů, které tam vozí turisty. Zbývající část pobřeží pokrývají skály tyčící přímo z moře. Koho baví památky, ten může navštívit dvě stavby ze 16. století, kterými jsou kostel Navštívení Panny Marie a kaple svatého Blažeje.

Kdysi na Lokrumu stával benediktýnský klášter založený v 11. století. Při zemětřesení v roce 1667 byl však vážně poškozen a od konce 18. století je opuštěn. Dnes už jsou z kláštera patrné jen zbytky. Podle serveru Dáma.cz je to místo, které nadchne všechny milovníky záhad a tajemství.

Říká se, že původní obyvatelé kláštera se krutě pomstili, když museli svůj domov opustit, protože ostrov byl prodán soukromým majitelům. Tři noci prý chodili se svíčkami v ruce kolem ostrova a celý ho prokleli. Od té doby každého budoucího vlastníka provázela smůla. Například rakouský arcivévoda Maxmilián Habsburský byl zastřelen v Mexiku. Pláč jeho manželky je prý dosud slyšet v tamních Šarlotiných zahradách. Svou cestu na Lokrum plánoval též následník trůnu Ferdinand d´Este, ale než stačil dojet, byl zavražděn v Sarajevu.