České dráhy
Národní dopravce spolu s polským PKP Intercity vypraví 24. června přímý noční spoj z Bohumína do polských přímořských letovisek u Baltského moře (poloostrov Hel a letoviska Leba, Pirat a Kolobrzeg. Jezdit budou do konce srpna. Cena jízdenky začíná od 600 korun.

„Vedle klasických vozů s místy na sezení jsou ve vlacích zařazeny polské lůžkové vagóny společnosti WARS. Vlaky odjíždí z Česka večer a ráno jsou na pobřeží Baltského moře,“ říká mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Čeští turisté už ve třetí sezoně vyjeli přímým vlakovým spojením do Chorvatska. První souprava byla vyprodaná. Zastavila i v Rijece. Dopravce Regiojet už na léto prodal zhruba padesát tisíc jízdenek
Pivo za stovku. Chorvatsko zdražilo, ale očekává rekordní počet českých turistů

Kromě toho České dráhy opět vypraví i další noční vlaky do turistických destinací v zahraničí – z Prahy se bude jezdit do Krakova, Varšavy, Budapešti, ale také na Slovensko do blízkosti oblíbených horských letovisek v Nízkých Tatrách.

„EuroNight Slovakia nabízí komfortní lůžkové vozy a turistické lehátkové vagóny a také přepravu osobních automobilů populárním „autovlakem“ do Košic a ve vybrané termíny také do Popradu-Tater,“ podotýká Kubát.

RegioJet
I letos se můžete vypravit ke břehům Jadranu tradičně žlutým vlakem do Zábřehu, Ogulinu, Rijeky či Splitu, a to bez jediného přestupu. První vlak už RegioJet vypravil v pátek 3. června, jezdit budou až do 26. září. V červnu a září budou vlaky jezdit třikrát týdně, o letních prázdninách pak každý den. Cena jízdenky do Splitu v lůžkovém voze začíná na částce 1 090 korun. Nastoupit či vystoupit bude kromě Prahy a Brna možné i v Kolíně, Břeclavi či Bratislavě, nově také ve Žďáru nad Sázavou.

Od června dopravce nabízí nově i přímý autobusový spoj do německého Mnichova. Autobusy jezdí dvakrát denně, a to z pražské Florence v 9.30 a 16.30 hodin. Částka za cestu začíná od 419 korun.

FlixBus
Do oblíbených přímořských letovisek v Chorvatsku, a to například Zadaru, Pirovacu, Šibeniku či Splitu již začaly jezdit i autobusy dopravce FlixBus. Noční spoj odjíždí z pražské Florence denně v 16.55, cestou se ještě staví ve Vídni, Grazu a Mariboru. Do konečné stanice Split dorazí spoj v 9.10 hodin. Cena jízdenky z Prahy do Splitu začíná na od 999 korun. „Noční spoje mají tu výhodu, že mají zpravidla méně zastávek než denní spoje a silnice bývají průjezdnější,“ říká mluvčí FlixBusu Tomáš Beránek.

Z Moravy dopravce nabízí i přímé noční spoje do Rijeky, a to pětkrát týdně. Z Ostravy spoje odjíždějí od čtvrtka do pondělí v 1:25, z Brna ve 3:35 a do Rijeky přijedou ve 13:55. Cena jednosměrné jízdenky z Brna do Puly i Rijeky začíná již od 749 korun.

Ilustrační snímek
PŘEHLEDNĚ: Po Německu za devět euro. Jak funguje jízdenka, kterou využijí i Češi

Leo express
Pravidelnou autobusovou linku do Chorvatska zavádí před začátkem letních prázdnin také Leo express. Podle informací na webových stránkách dopravce první spoj vyjede do z Prahy do chorvatské Makarské 25. června v 16 hodin.

Nastoupit je možné ještě v Brně a Mikulově. Vystoupit lze například ve městě Zadar, Šibenik, Split, Baška Voda či na konečné Makarska. Zpět do Česka vyjíždí z posledně jmenované stanice vždy v sobotu v 18 hodin. Jízdenku lze pořídit od 1 290 korun.

Smartwings
Pro některé je cestování autobusem či vlakem k moři příliš dlouhé. Volí proto raději přepravu letadlem. Do chorvatského Splitu létá dopravce Smartwings z pražského letiště. Letenku - jednosměrnou - lze pořídit od 3 440 korun. Let trvá přibližně půl druhé hodiny.

Crotia Airlines
Prázdninové spojení mezi Splitem a Prahou připravil už podruhé také chorvatský letecký dopravce. Pravidelný sobotní spoj začne létat od 11. června až do 24. září. Letenka zahrnující i cestu zpět do Česka lze koupit již od 6 490 korun.