Otvor do jeskyně, kterým vlétají a vylétají netopýři, je široký 30 metrů a má tvar půlměsíce. Vytvořil se, když se zhroutila střecha jeskyně. Jeskyni a nezastavěných 616 hektarů kolem ní vlastní podle Wikipedie ochranářská organizace Bat Conservation International se sídlem v Austinu v Texasu. Ta se snaží od roku 1992, kdy koupila jeskyni a kolem ní i první hektary půdy, aby chránila největší kolonii netopýrů. Chce také obnovit původní vegetaci a udržet hojnou rozmanitost volně žijících živočichů.

Solné pláni Salar de Uyuni se také přezdívá "boží zrcadlo".
Pod obřím solným zrcadlem Salar de Uyuni se skrývá poklad. Pláň využívá i NASA

V ochranářském úsilí jí pomáhá organizace The Nature Conservancy. Oblast je spravována jako přírodní rezervace a je domovem také mnoha ptačích druhů, včetně ohrožených pěnic zlatolících.

Zdroj: Youtube

Možnost sledovat netopýry vylétající z jeskyně a její večerní prohlídky s průvodcem jsou možné, ale z důvodu ochrany životního prostředí netopýrů jen omezeně a v malých skupinkách. Od března do října se netopýři v otvoru do jeskyně Bracken objevují mezi 18. a 20. hodinou a vydávají se za potravou, kterou jsou především můry kukuřičné a další škůdci plodin. Trvá až čtyři hodiny, než se jeskyně vyprázdní.

Za noc sežerou 147 tun hmyzu

Za noc sežerou netopýři až 147 tun hmyzu, čímž ušetří pěstitelům bavlny v regionu ročně kolem 740 tisíc dolarů na nákladech na pesticidy a nahrazení poškozených plodin.

„Hnízdiště netopýrů v Bracken Cave se odhaduje na 20 milionů, přesný počet netopýrů ale není znám. Expert na chování zvířat Leonard Ireland, který v 60. a 70. letech 20. století zkoumal netopýry v jeskyni Bracken, jednou řekl, že mraky netopýrů vystupující z jeskyně jsou až 48 kilometrů dlouhé a 32 kilometrů široké,“ uvádí internetová encyklopedie Wikipedia.

Musí to být nezapomenutelný pohled, když z temné jeskyně začnou vylétávat miliony malých chlupatých tvorů, začnou vířit vysoko nad hlavou a stále vylétají další a další.

Aby to návštěvníci mohli zažít, musí si návštěvu jeskyně předem zarezervovat. Letošní letová sezona netopýrů už skončila. Plán návštěv v roce 2023 bude zveřejněn v březnu.

Jezero Hillier v Austrálii
Jako obří žvýkačka od Krtečka. Jezero Hillier je úchvatný přírodní div

Po přezimování v Mexiku, Střední a Jižní Americe se samice netopýrů vracejí na jaře do Brackenu, kde tvoří největší známou netopýří mateřskou kolonii na světě. Když každá samice porodí na konci června jedno mládě, populace v jeskyni se tím rázem zdvojnásobí.

O společnosti Bat Conservation International
Organizace BCI, založená v roce 1982, se sídlem v Austinu v Texasu, se rozrostla v celosvětově uznávanou ochranářskou organizaci, která chce zamezit vymírání netopýrů. Věnuje se záchraně různých druhů netopýrů a jejich stanovišť po celém světě.

Jak popisuje web batcon.org, holá mláďata jsou po porodu ponechána na stěnách jeskyní v hustých shlucích. Tyhle „jesličky“ pomáhají udržet malá bezsrstá mláďata v teple, zatímco jsou jejich matky na lovu. Úžasné je, že v téhle obrovské koncentraci milionů dalších mláďat dokáže za pomoci prostorové paměti, hlasových projevů a vůně samice bezpečně najít svého potomka, aby ho mohla nakojit.

Po měsíci se omladina začne učit létat a nemá to vůbec snadné. V úplné tmě a ve velké rychlosti se musí s pomocí svého echolokačního systému nejen vyhnout tisícům dalších začínajících letců, ale ještě bezpečně přistát na stěně jeskyně.

Úmrtnost mláďat je vysoká

„Srážky s jinými netopýry nebo stěnami jeskyní mohou být smrtelné. Také nouzové přistání je jistá smrt, protože podlaha se hemží miliony masožravých brouků a z mladého netopýra zbyde jen vyčištěná kostra. Úmrtnost mláďat je vysoká, nejméně polovina nepřežije svůj první rok,“ uvádí web batcon.org.

Zdroj: Youtube

Koncem července jsou mladí netopýři připraveni vyzkoušet své letové dovednosti i mimo jeskyni a připojují se ke svým matkám, aby se začali živit hmyzem.

Věděli jste, že?

- Netopýrů je víc než 1 400 druhů a z toho jsou pouze tři upíří netopýři, kteří pijí krev. Tyto tři druhy upírů žijí pouze v tropech.
- Netopýři mohou sežrat za noc hmyz, který tvoří až polovinu jejich hmotnosti.
- Nejmenší netopýr na světě měří kolem 30 mm a váží 2 gramy, největší váží až 1,40 kg.
- Netopýři žijí na všech kontinentech kromě Antarktidy.
- Jsou i druhy netopýrů, kteří žijí déle než 40 let.
- Téměř všechny druhy netopýrů visí hlavou dolů. Umožňuje jim to pustit se a rychle spadnout, aby nabrali hybnou sílu k letu.
- Predátory pro netopýry jsou sovy, jestřábi a hadi.
- Netopýří trus guano je cenný jako bohaté přírodní hnojivo