Testovat potenciál vlastních projektů, rozvíjet je pod dohledem zkušené lektorky a řadě dalších dovedností, které využijí na samém začátku podnikání. Kurz vede Zuzana Hloušková, která sama začala podnikat právě na mateřské dovolené.

„Před odchodem na mateřskou jsem pracovala ve velkém korporátu jako asistentka. Zatím nevím, zda mě i po návratu z rodičovské dovolené čeká ve stejné firmě nějaká další budoucnost. Osobně ale cítím, že na stejné pozici zůstat nechci, a uvažuji o rozjezdu podnikání jako virtuální asistentka. Kurz mi dal mnohé: odvahu se posunout, sebevědomí, že to snad zvládnu, a nástroje, abych si hned nenatloukla a vyhnula se počátečním chybám,” líčí matka na rodičovské dovolené z Brna Martina Špačková.

Na opravě první části ulice pracovali dělníci v roce 2017. Tehdy byl řidičům kvůli pracím uzavřený úsek od Koliště po Špitálku.
Opraví další část Křenové. Vznikne přejezd pro kola

Ambicí autorů Podnikni to! není jen vyhledávat nápady, které mají potenciál vyrůst v globální startupy. Zapojit se může každý, třeba zájemce se zajímavým nápadem pro lokální podnikání nebo člověk s ambicí založit malý či středně velký podnik.

Na svých projektech nyní pracují v prostorách radnice Brno-střed matky, které uvažují například o založení živnosti v oblasti obchodu s kreativními sety pro děti, výtvarnými potřebami, výroby textilních výrobků z autorských látek, psychohygieny či projektové grafiky. „Zaměřujeme se na takzvanou preinkubaci. Ta spočívá v podpoře jednotlivců s chutí podnikat, kteří mají často jen nápad, nebo o podnikání uvažují, ale nápad na vlastní projekt jim chybí,“ doplňuje autor projektu Podnikni to! Jakub Tížek.

Hrnky z nové autorské kolekce pro Brněnské Vánoce zdobí látkové textury s motivy puntíků. Navrhl je Pavel Hayek.
Brno představilo novou tvář Vánoc. Hrnky i kuličky zdobí puntíky jako na dárcích

V začátcích chybí podnikatelům potřebné postupy k rozvoji projektu a často také mají strach z prvních překážek. Nejčastěji se začínající podnikatelé obávají například nedostatku zákazníků, finančních prostředků či zkušeností.

Jedno workshopové dopoledne je tak v rámci kurzu vyhrazeno na setkání s úspěšnými podnikateli, kteří se podělí o své příběhy a zkušenosti nejen ze začátku podnikání.

Pro velký zájem matek se kurz podnikání pro rodiče letos v Brně pořádá již podruhé. Na podzim tuto aktivitu podpořila také radnice městské části Brno-střed. „Projekt Podnikni to! rozšířil pestrou nabídku akcí a aktivit, které pro mladé rodiny v městské části Brno-střed chystáme nebo podporujeme. Projekt orientující se na rodiče na rodičovské dovolené, který by je připravil na jejich opětovný vstup na trh práce, přitom doposud v naší nabídce chyběl,“ dodává tajemník úřadu městské části Brno-střed Petr Štika.

ROMAN MÜLLER