Ti se podělili o své životní, ne vždy jednoduché příběhy, a inspirovali mladé svojí cestou, která vedla k úspěchům v osobním i profesním životě. Vánoční setkání zahájila koordinátorka projektu Marcela Dytková. Po chvíli předala slovo i mikrofon řediteli Courtyard by Marriott Petru Jandovi, který všechny přivítal a podělil se o svůj životní příběh.

K mladým lidem pohovořil o práci v hotelu a nabídl jim zde zaměstnání. Následoval příspěvek na téma Zahraniční stáže pro znevýhodněnou mládež s Terezou Vlčkovou z romského střediska DROM a mentorkou projektu Začít znovu II Martinou Hrejsemnou.

Mladý úspěšný manažer Mikuláš Hurta vedl dále inspirativní workshop a přednášku o životním přístupu, hodnotách a jejich správném nastavení. Podělil se také o svůj životní příběh a zkušenosti. Svůj příběh vyprávěl po společném obědě Rafael Cantillo. Také on nabídl možnost brigád a práce pro děti z dětských domovů ve své brněnské kavárně.

Hlavní vlakové nádraží v Brně při výluce.
Konec výluky hlavního nádraží v Brně? Spolu s ní skončí i linky P3 či P6

V průběhu setkání provoněného vánoční atmosférou hráli na kytaru bratři Adam a Tomáš Sokolovi z Dětského domova Frýdek-Místek. Daří se jim a snaží se dále více prosadit. Mají za sebou například vystoupení s Markétou Konvičkovou a Vašo Patejdlem.

Lektorka projektu Začni správně Pavla Sutton ukončila vánoční setkání povídáním o motivaci a pozitivním myšlení. Mladí lidé odcházeli s příjemným pocitem, vánočním naladěním i malým dárkem. „Moje kolegyně, koordinátorky Vlasta, Marsi, Andrea i já jsme měly ze setkání obrovskou radost. Účast byla hojná a podařilo se nám propojit celou Moravu – od severu po jih. Mladí se měli možnost více poznat mezi sebou a najít si třeba i nové kamarády. Regiony se propojily. Všichni jsme odcházeli s úsměvem na tváři. Osobní příběhy Rafaela i Mikuláše pro nás byly velmi inspirativní, protože to v životě také neměli úplně jednoduché,“ zhodnotila celou akci spokojeně manažerka projektu Začni správně a koordinátorka mentorů pro Moravu Marcela Belicová.

Vizualizace budoucí podoby parku na Palackého náměstí v brněnských Řečkovicích.
Parky v Brně? Poslouží třeba jako náměstí

Projekt Začni správně pomáhá mladým lidem z dětského domova nebo pěstounské péče, aby se po odchodu osamostatnili a byli schopní žít plnohodnotný život. Úspěchem v tomto ohledu je podle nás zcela normální život – mít práci, rodinu, vytvořené zázemí, zvládání běžných situací, život mimo rizika jako je například dluhová spirála.

Součástí projektu je mentoringový program, který propojuje mladé s dospělými, kteří jim pomáhají najít správnou cestu životem, konzultují s nimi nejen otázky spojené se vzděláním či profesí, ale především s běžným každodenním životem.

S projektem přišla yourchance, obecně prospěšná společnost, jejímž smyslem fungování je kromě oblasti integrace mladých dospělých opouštějících instituce náhradní rodinné výchovy také prosazování potřebných změn v oblasti výuky finanční gramotnosti a rozvoje podnikavosti žáků základních a středních škol.

RENATA MAJVALDOVÁ