K Pasohlávkám na Mušov jezdí většina návštěvníků buď za rekreací do autokempu nebo do akvaparku za aktivním odpočinkem. Přímo v jejich sousedství si ale výlet nebo dovolenou mohou zpestřit návštěvou Brány do Římské říše a seznámit se s dobou na přelomu letopočtu, kdy pod Pálavou měli svoji základnu mocné římské legie. „Letošní léto jsme na Hradisku u Mušova zahájili velmi vydařenou akcí Exercitus, která ukázala právě život a výcvik legionářů. Nyní už chystáme další letní zážitky,“ uvedla Johana Malíšková z mušovské Brány.

Už ve čtvrtek a pak ještě během prázdnin třikrát nabídne středisko komentované vycházky. „Zapojujeme se tak do letošního Archeologického léta, které nabízí procházky s výkladem po vybraných archeologických lokalitách. My návštěvníky zavedeme jak do světa římských legií, tak germánských kmenů,“ dodala Malíšková. Právě Germánům se kterými se legionáři pod Pálavou setkávali a utkávali bude věnovaná první z nadcházejících vycházek, začíná ve čtvrtek v deset hodin a sraz zájemců je v Pasohlávkách před restaurací U Lasa. Další vycházky následují po dvou týdnech, začínají vždy ve čtvrtek v deset dopoledne.  29. července a 26. srpna bude vycházka věnovaná Římanům se srazem u Návštěvnického střediska a 12. srpna budou námětem opět Germáni a sraz bude opět v Pasohlávkách u zmíněné restaurace. 

Hradisko u Mušova na Brněnsku hostilo první ročník Římsko-barbarského festivalu Germania subacta
Římané se vrátili k Mušovu a slavili vítězství. Alespoň při festivalu

První srpnový víkend se Hradisko zapojí do letošní letní muzejní noci. „Chystáme řadu zajímavých aktivit zejména pro děti. Od pátečního odpoledne do nedělního poledne bude u Brány do Římské říše možné navštívit osadu Markomanů, kde bude připraven program,“ naznačila Malíšková