„V loňském roce jsme se nemohli sejít v brněnských ulicích, přesto jsme ale od oslav a připomínky listopadových událostí nechtěli upustit. Program jsme proto přesunuli na web a do Studia B17, zároveň jsme chtěli sledující a online účastníky programu propojit alespoň na dálku, a tak jsme se zapojili kiniciativě Festivalu svobody a vyzvali k zapalování svíček tam, kde to za dané situace bylo možné,” říká Stanislav Čaban, hlavní koordinátor festivalu, a doplňuje: „Proto se těšíme, že při 5. ročníku letošního Brněnského sedmnáctého budeme moci sdílet atmosféru a podstatu Listopadů 39 i 89 znovu osobně.“

Oslavami svobody a demokracie plánují studenti oživit kromě náměstí Svobody hned čtyři další místa:atria Domu U Rudého vola a Hotelu Barceló, Alfa pasáž a prostory Knihovny Jiřího Mahena na Kobližné, kde budou mít po roční pauze připravený vlastní program i děti. Náměstí Svobody bude jako v minulých letech patřit především hudebníkům, ale také řečníkům z řad pamětníků a zástupců kulturního aakademického sektoru.Na dalších zmíněných místech bude program věnovaný jak připomínce listopadových událostí, tak aktuálnímu dění.

Vzpomínka na Velkou cenu na starém Masarykově okruhu v Brně. Na snímku legenda československého motosportu František Šťastný.
Velká cena v Brně, jak ji nepamatujete. Podívejte na starý Masarykův okruh

Součástí programu proto budou například diskuse týkající se společenské role novinářůa neziskových organizací, ale rovněž také divadelní představení, promítání filmů nebo autorské čtení. Minulý režim pak připomene beseda s aktéry brněnských listopadových událostí, ale také s organizátory aúčastníky projektu brněnské podzemní univerzity. Na loňský ročník naváže možnost procházky po místech spjatých s revolucí v Brně, po kterých účastníky provede interaktivní mapa.

Brněnský sedmnáctý vznikl v roce 2017, kdy se z krátké odpolední pietní akce stal postupem času kulturnífestival, který má dnes v Brně už pětiletou tradici. Tradičně se na tomto festivalu podílí studenti JAMU aMUNI spolu se studenty Mendelovy univerzity, Vysokého učení technického, Veterinární univerzity aUniverzity Obrany. Festival pevně stojí na ideách odkazujícím k Listopadům 39 a 89, ale zároveň chce vyzývat společnost a zvláštně studenty k jejich spolupodílu na současném dění.

Stavba šest set metrů dlouhého tramvajového tunelu, který spojí Starý Lískovec a Bohunice s univerzitním kampusem a fakultní nemocnicí.
Brněnské metro. Víme, jak pokračuje stavba nejdelšího tramvajového tunelu

„Rádi bychom, aby Brněnský sedmnáctý nepřipomínal pouze význam a hodnoty 17. listopadu – chtěli bychom oslavy propojit i s apelem, že záleží na každém z nás a na tom, jak každý svým příběhem přispěje k příběhu doby,“ vysvětluje programová dramaturgyně Sára Matůšová. Právě osobní příběhy jsou tím, co organizátory festivalu letos zajímá nejvíce. Celorepublikový revolučnípříběh skrývá tisíce drobných příběhů, které nejsou známy. Na sociálních sítích Brněnský sedmnáctýproto zveřejňuje fotografie, na nichž se pamětníci nebo jejich blízcí mohou poznat a sdílet své osobnílistopadové příběhy. Stejně tak ale může kdokoli na adresu brnensky17@gmail.com zaslat i vlastnífotografie doplněné příběhem z revolučních dní v Brně. Organizátoři sledují vývoj situace v souvislosti s onemocněním covid-19 a budou dbát na dodržování aktuálních protiepidemických opatření.

Kristina Prochásková

Děkujeme za  pozvánku na zajímavou akci a těšíme se i na informace o dění ve vašem městě nebo na vsi.

Fotky společně s textem můžete posílat na brnensky@denik.cz.