Brněnský Charitativní kočičí spolek Kryšpín působí na jižní Moravěa bude podporovat devět soukromých kočičích útulků, což je většina. Ty bývají často přeplněné a nedostává se jim peněz. To chce spolek zlepšit. Za vybrané peníze pořídí provozovatelé útulků kočkám v nouzi to, co budou zrovna nejvíce potřebovat. U někoho to bude krmení, léky a veterinární péče, jiní koupí kočkám bez domova pelíšky nebo škrabadla. Rozhodli jsme se podporovat soukromé útulky, které jsou ve svém financování odkázány pouze samy na sebe a na peníze od dárců nebo charitativních projektů, jako je ten náš. Pro zajímavost uvedu, že k dnešnímu dni je u Krajské veterinární správy registrováno 29 útulků, z nichž je podle našich informací 19 soukromých! Provozovatelé soukromých útulků mají především plné ruce práce s tím, postarat se o zvířata v nouzi, a nebýt nám podobných organizací a dobrovolníků, kteří jim se sháněním peněz pomáhají, nebyly by často ani tyto útulky. Proto v Brně vznikl tento projekt, aby pomohl registrovaným soukromým kočičím útulkům, azylům a depozitům na jižní Moravě.

Ilustrační foto.
Židlochovice chtějí útulek pro opuštěná zvířata. Bude záležet na penězích a čase

Pokud se rozhodnete pomáhat s Charitativním kočičím spolkem Kryšpín, pomůžete více útulkům a stovkám koček v nouzi najednou. Spolek bude peníze postupně shromažďovat na svém transparentním účtu veřejné sbírky, na kterém se můžete kdykoliv přesvědčit, jak s penězi nakládá a že je opravdu rozdělí do poslední koruny, jak slibuje. Zakladatelky spolku totiž hradí náklady vzniklé činností spolku ze své vlastní kapsy a rozdělují 100 % částky získané od dárců a z charitativních a benefičních akcí. Spolek je striktně neziskový.

Spolupráce s námi je ideální pro ty, kteří mají rádi kočky a chtějí pomáhat více kočkám a útulkům najednou. Buď proto, že se nedokážou rozhodnout jen pro jediný, nebo nechtějí, nebo třeba nemají čas činnost útulků osobně ověřovat. My to uděláme za ně a do každého osobně zajedeme. A taképro jihomoravské patrioty a firmy, neboť 8 „z našich“ útulků leží na jižní Moravě, ať je máme v dojezdové vzdálenosti, jeden je severomoravský. Peníze budeme útulkům rozdělovat poměrově podle množství koček, kterým pomáhají, dvakrát ročně  – vždy 8. 8. na Mezinárodní den koček a 12. 12., aby měly kočky v útulcích hezčí Vánoce.

Jedním z cílů spolku je získat od 834 dárců stokoruny měsíčně, díky kterým by kočkám v nouzi rozděloval minimálně milión ročně. Tito dárci se můžou zároveň stát členy Kryšpínova klubu kočičích mecenášů. Členové klubu od nás budou e-mailem dostávat pravidelné informace o činnosti spolku, pošleme jim závěrečnou výroční zprávu a nabízíme i certifikát člena klubu, který mohou i někomu věnovat jako milý dárek.

Ilustrační snímek
Útulek Tibet díky bazárku vybral přes 40 tisíc korun

Peníze spolku jsou hlídány hned třikrát. Jeho účet je transparentní a kdokoliv na něj může kdykoliv nahlédnout. Spolek má ohlášenou veřejnou sbírku u Krajského úřadu Jihomoravského kraje, takže ke konci každého roku předloží její vyúčtování a stejně i útulky spolku a úřadu doloží, jak peníze využily.

A o které útulky se v tuto chvíli jedná? Azyl Jiřina Skoumalová (Ústup), Brněnský Max – domov pro kočky (Bučovice), Kočičí azyl Merlin (Ivančice), Kočičí depozitum Flíček (Nedakonice), Kočky u Katky (Starovičky), LuckyCats (Ostopovice), Opuštěné kočičí tlapky (Tišnov), Útulek Tibet (Marefy u Bučovic) a Azyl Gaia (Hanušovice).

Chcete-li se spolkem pomáhat, můžete začít hned. Bude rád za jakýkoli finanční dar. Nebo rovnou zadáte trvalý příkaz na stokorunu měsíčně a stanete se členem Kryšpínova klubu kočičích mecenášů? Je to jen na vás, číslo transparentního účtu veřejné sbírky Charitativního kočičího spolku Kryšpín je 2501927911/2010. Zakladatelky spolku za případnou pomoc všem mecenášům moc děkují.

LENKA NĚMCOVÁ