Zde přinášíme tip od dvaaosmdesátiletého čtenáře Lubomíra Kouteckého. Podělil se s námi o rodinný recept, dle kterého doma připravuje lahodnou tlačenku. Nečeká ale na zimní období, masitou pochutinu, kterou miluje, si připravuje několikrát do roka. 

Kdo chce vyzkoušet jeho recept, bude potřebovat tyto suroviny: 1 kg vepřové plece, 1 vepřové koleno, 200 g vepřového bůčku, 1 vepřový jazyk, 6 vepřových nožiček, 2 cibule, 1 velký česnek, 1 velkou mrkev, 1 petržel, kousek celeru, černý pepř, nové koření, bobkový list,  česnek, majoránka, sůl

Postup: Koleno s nožičkami očistíme a dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme lžíci soli a vaříme asi čtyři hodiny. Do dalšího hrnce vložíme plec a bůček. Přidáme rozpůlené cibule, pár stroužků česneku, očištěnou zeleninu, bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Zalijeme vodou a vařím, dokud maso nezměkne. Uvařené koleno a nožičky vyndáme a obereme. Kůži nadrobno nakrájíme. Uvařené maso z druhého hrnce také nakrájíme na větší kostky.

Všechno pokrájené maso dáme do čistého hrnce, přidáme prolisovaný čerstvý česnek, majoránku, pepř a sůl. Zalijeme vývarem z nožiček a přidáme tři naběračky vývaru z masa. Nechám rychle přejít varem. Poté případně ještě dochutím.

Ještě teplou hmotu promícháme a hned plníme do sáčků na tlačenku. Naplněné tlačenky dáme na plech a několikrát otočíme. Obsah se tak uvnitř rovnoměrně rozprostře. Nakonec je i s tácem necháme v chladu odpočinout. Během chladnutí je pak ještě párkrát přetočím, aby se koření, maso a tuk neusadily na jedné straně. (red)