Na Pustevnách se více než dvacet let tvoří sochy z ledu a sněhu v rámci akce „Ledové Pustevny“, před několika lety se zde zabydlel také festival dřevěných soch „Dřevěné Pustevny“.

Už v loňském roce jsme se rozhodli tradici tvorby soch rozšířit o nový materiál, písek. Díky obrovskému úspěchu projektu Pískoles v loňském roce chceme i letos v létě návštěvníkům Pusteven zpestřit návštěvu tohoto beskydského sedla," uvedla za organizátory akce Dita Korčák Hrtusová.

Pískoles 2021. Jedinečná výstava soch z písku na PustevnáchPískoles 2021. Jedinečná výstava soch z písku na PustevnáchZdroj: Jiří Baran

Ačkoliv se může zdát, že vytvořit si sochu z písku umí i děti na pískovišti, v případě obřích soch to až tak jednoduché není. Písek vhodný pro stavbu soch putuje na Pustevny až ze 150 km vzdálené Vápenky Vítošov. I letos ho bylo na Pustevny naveženo 90 tun.

Než se na sochy vrhnou zkušení sochaři, kteří tvoří také ledové či dřevěné sochy, je třeba, aby jim „bábovičky“ předpřipravili pomocníci. Na pomoc k práci jim slouží bagr, dusací žáby a předem připravené bednění. Díky teplému počasí se musí písek prolévat vodou, spotřebuje se jí více než deset kubíků. Písek se dusá a je třeba ho co nejvíce zhutnit. Až po odstranění bednění mohou přistoupit k práci sochaři. Na třímetrovou sochu medvěda padne okolo 18 tun písku a udusat jí trvá skoro celý den.

Brno 31.7.2020 - karnevalovým průvodem začal loni Brasil Fest Brno
Velkolepý karnevalový průvod i koncerty. Brasil Fest roztančí Brno. Podívejte se

Pískoles loni vznikl jako dobročinný projekt a jeho téma bylo „Boj proti kůrovci“. Na místě byla naučně-zábavná stezka „Po stopách kůrovce“, výtěžek z dobrovolného vstupného byl využit na obnovu lesů postiženého kůrovcem. Část výdělku byla věnována také do Záchranné stanice v Bartošovicích, kde pečují o zraněnou lesní zvěř a ptactvo. V loňském roce se podařilo vybrat za celou dobu výstavy, jež nakonec trvala tři a půl měsíce, 115 000 korun. Na obnově lesů spolupracujeme s Lesy ČR či obcí Trojanovice.

V letošním roce se organizátoři zaměřili na důležitost šelem v přírodě a nutnost jejich návratu do beskydských lesů. Ve spolupráci s hnutím Duha z Olomouce bude letošní výtěžek dedikován na pomoc monitoringu šelem, tvorbu přirozených koridorů či aktivní pomoc proti pytláctví.

Z návštěvy levandulové farmy ve Starovičkách.
Barva a vůně táhne do Staroviček, vítr přináší pod Pálavu vzpomínku na Provence

Záměrem celého projektu je návštěvníky nejen pobavit, ale také vzdělávat. Součástí výstavy bude opět zábavně-naučná stezka, aktivity pro děti, pískoviště a o víkendech budou probíhat nejrůznější workshopy (Lesy ČR, Ostravská univerzita, Hnutí Duha)," dodala Dita Korčák Hrtusová.

Dostupnost na Pustevny je zajištěna lanovkou z Trojanovic, kde budou fungovat odstavné parkoviště na Ráztoce. Ze strany Prostřední Bečvy je možné zaparkovat přímo na odstavném parkovišti na Pustevnách. Projekt Pískoles vznikl za podpory Moravskoslezského kraje. Aktuální informace na webu www.pustevny.cz

Jiří Baran