Ucháč je nepříliš hojná houba, kterou v lese můžete najít zhruba od března do května. My jsme náš první letošní úlovek objevili v lese u Bezděkovského potoka poblíž Bělé nad Radbuzou na Domažlicku, kde byla skupina asi osmi ucháčů. Mykologové o ucháčích uvádějí, že rostou v jehličnatých lesích, na písčitých půdách a zvláště pak pod borovicemi u cest v mechu a jehličí, kolem pařezů a kořenů.

Ohnivec (nejspíš) rakouský – nejedlý. Dokáže na stanovišti vytrvat bez poškození pod sněhem až do jara.
Co potkáme v lese? Růžovou krásku jako z fantasy filmu. Houbám to na sněhu sluší

Ucháč opravdu krásně voní, odborníci však varují před jeho konzumací, neboť jde o výrazně toxickou houbu, která může dokonce způsobit smrt. Zvláště na jaře může dojít k záměně ucháčů a smržů, které jsou naopak považovány za gastronomickou pochoutku.

Bolcovitka bezová - ucho jidášovo, jedlá houba.
Nevíte, co uvařit? Guláš z hlívy ústřičné je dobrá volba. Houby rostou i v zimě

Jak je rozeznáte? Příručky uvádějí, že smrže mají dutý třeň, klobouk má okrovou, hnědou a někdy až našedlou barvu a tvoří jej hluboká svislá žebra, která jsou příčně propojena. Ucháče naopak nejsou úplně duté, klobouk připomíná mozek, tvar je nepravidelný a barvu má červenohnědou až kaštanovou. V naší galerii najdete ucháče i smrže.

Když budete příručky mykologů zkoumat ještě podrobněji, zjistíte, že na jaře roste i ucháč obrovský, který má světlejší klobouk. Tento druh je jedlý, je však také mnohem vzácnější.

Miroslava Součková