Kurz byl součástí projektu vzdělávací mobility Upgrade deskovky a escape room v neformálním vzdělávání. Navázal na projekt konaný na Slovensku na jaře 2018, bohužel nepříznivá situace způsobená pandemií způsobila, že byl termín konání několikrát odložen. Záměrem projektu bylo zvýšit kvalitu neformálního vzdělávání prostřednictvím deskových a únikových her. Cílem bylo přinést nový pohled, nástroje, metody a zatraktivnění neformálního vzdělávání pro mladé lidi, neboť deskové a únikové hry jsou moderní a v současnosti u mládeže velice oblíbené.

A tak se v Ivančicích sešli nadšenci do deskových her, a to nejen z České republiky, ale také ze Slovenska a z Ukrajiny. Během týdenního pobytu se účastníci seznámili s téměř stovkou deskových her, z nichž většinu si i zahráli. Rovněž si vyzkoušeli různé typy únikových her (karetní, v místnosti, venkovní a jiné).

Celkem mohli diváci zhlédnout 27 nádherných vystoupení.
Tanečnice ze Střelic uchvátily publikum v Cabaretu des Péchés

Nešlo však jen o to hry poznat a zahrát si je, ale také je umět vhodným způsobem využít při realizaci různých příměstských a pobytových táborů. Účastníci měli rovněž za úkol vytvořit pomocí deskových her nějaké vlastní zajímavé aktivity pro děti, což se všem podařilo. O zábavu a společenský kontakt nebyla nouze. Zázemí ve Středisku volného času Ivančice bylo velmi příjemné a vstřícné, a to po všech stránkách, od ubytování, stravování, poskytnutí potřebných prostor, až po skvělé lektory, kteří uměli zaujmout a nadchnout, a hlavně neúnavně vysvětlovat pravidla her, hrát spolu s účastníky a poukazovat na možné využití her při nejrůznějších aktivitách s dětmi.

Setkání ukázalo, že u deskových a únikových her vůbec nezáleží na věku či státní příslušnosti, stačí jen mít chuť si hrát. Zjistili jsme totiž, že neplatí jen, kdo si hraje, nezlobí, ale také kdo si hraje, nestárne.

Eva Schneiderová, účastnice kurzu