Stalo se již dobrým zvykem, že sokolové jsou nejpočetnějšími zástupci v celé české výpravě. Nejinak tomu je i v letošním roce, kdy se vydá do Nizozemska na 500 sokolů, kteří budou nejstarší český tělovýchovný spolek reprezentovat sálovou skladbou mužů,, Před kamerou" a hromadnou skladbou ,,Rocková symfonie". V té se představí téměř 500 cvičenců – mužů i žen všech věkových kategorií.

Pietní akce Plameny v zahradě
OBRAZEM: Ve Staré synagoze hořely svíce za Židy transportované do Terezína

Na tak velkou akci je třeba nepodcenit přípravy. A právě proto se sokolové během lednových víkendů sešli v Praze a Brně, kde se pod vedením autorů skladby učili choreografii skladby a správné provedení pohybového obsahu. Skladba je určena pro předvedení na velkém stadionu a společný nácvik všech cvičenců tak v tomto období není možný. Bylo tedy nutné, aby se cvičenci rozdělili do skupin po jednotlivých choreografických celcích a i tak měli ve vybraných částech celé choreografie problém, aby se v největších sokolovnách v republice všichni poskládali. 

Nácvik po všechny dny probíhal dle představ autorů, cvičenci prokázali velké nasazení, zájem rychle se učit novým pohybům a celkově věnovali do přípravy na Gymnaestrádu velkou dávku energie. Tím však jejich snaha nekončí. Nyní musí všichni trénovat individuálně ve svých župách a jednotách, aby byli připraveni na generálku v Pardubicích, kde se konečně všichni cvičenci potkají dohromady a budou moci secvičit i samotný závěr skladby. Před všemi účastníky tak stojí ještě velký kus cesty, ale již nyní se všichni těší na společné chvíle strávené v Amsterdamu.

Užijte si procházku vánočně osvětleným parkem ve Světlé
Zářící andělé, zvířata a labutě na vodě. Sněhová peřina zasypala zámecký park

Pro zástupce spotu pro všechny je totiž gymnaestráda velkým svátkem pohybu.  Účastní se jí 20 000 cvičenců z celého světa. Kromě vlastních vystoupení jsou pro účastníky připraveny výlety s cílem poznat hostitelskou zemi a také slavnostní zahajovací a závěrečný ceremoniál, kde nechybí ani nástup cvičenců pod vlajkou své země. Pro všechny je tak olympiádou, kde nejde o medaile, ale radost z pohybu všech účastníků.  

Jana Kosařová, Petr Sádek