„Vybrali jsme Vesnu proto, že její centrum pomoci máme denně na očích – sídlí totiž na sousedním nádvoří Moravské galerie. Několik týdnů tak vidíme proudy ukrajinských maminek s dětmi, které si tam chodí pro materiální pomoc, praktické informace i psychickou podporu. Takže přesně víme, kam a na co peníze půjdou,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Koncert v Besedním domě zahájila ukrajinská a česká státní hymna a po ní ukrajinská tradiční píseň Hej, sokolové, kterou zazpíval filharmonický sbor Kantiléna pod vedením sbormistra Michala Jančíka. Hlavním bodem programu byla Dvořákova Novosvětská. „Koncert řídil Leoš Svárovský, který se vzdal nároku na honorář, stejně jako třeba uvaděči. Velký dík patří orchestru, který s nápadem přišel a byl schopen dát během pár dní dohromady celé velké obsazení symfonie," uvedla k programu Kučerová.

V bývalých šatnách na Zábrdovické, kde je fanouškovská klubovna FC Zbrojovka Brno, se koná  sbírka pro Ukrajinu. Stranou nezůstávají ani hráči, jako například Honza Hladík a Honza Moravec.
Pomoc Ukrajině. Zbrojovácká klubovna posílá pomoc nemocnicím i vojákům

Benefiční koncert byl nejviditelnější součástí ukrajinské pomoci Filharmonie Brno. Kromě společného koncertu pro Ukrajinu v prvních dnech války na náměstí Svobody se filharmonie soustřeďuje na pomoc logistickou či materiální. „Vesně jsme nabídli skladovací prostory v Besedním domě, náš kamion přepravuje materiální pomoc v kraji i mimo něj. Ukrajinským posluchačům nabízíme zdarma vstupenky na naše koncerty, které už využily desítky z nich a které hradíme ze zaměstnanecké sbírky. Na všech koncertech a v předprodeji jsou zapečetěné kasičky Oblastní charity Brno, kam mohou přispívat návštěvníci koncertů,“ uzavřela Kučerová. Příští týden začnou také hudebně-výtvarné dílny pro ukrajinské děti s tlumočníkem, chystají se pro ně i letní prázdninové dílny.

Kateřina Konečná

Filharmonie Brno