Na konci letošního roku budou mít Zbýšovští malý, ale svůj vlastní, dárek. Dokonce dva, pexeso, jehož obrázky tvoří fotky od nich samotných. První, podzimně laděné, se dokončuje. A na zimní verzi se právě do Městského kulturního centra sbíhají snímky z druhého kola fotosoutěže Zbýšov – místo, kde žijeme – rok 2020. Zájemcům se do rukou dostane první soutěžní verze v polovině prosince.

Kromě toho, že musela zrušit vyhlášený svatomartinský jarmark nebo světýlkový průvod, byly v ohrožení i vánoční dílničky. Ty se nakonec odehrávají v domácnostech a výsledkem budou vánoční lampičky a přání pro seniory ze Zbýšova a domova seniorů v Zastávce. "Roznášet je postupně budou naši dobrovolníci z řad studentů. A kdo z dárců by chtěl, může přidat i zabalenou krabici dárečků s křížovkami, vitamíny, drobnostmi pro dámy i pány," popisuje letošní podobu charitativní akce Martina Švancarová z Městského kulturního centra. 

Vysoké Popovice se rozhodly vytvořit živý adventní kalendář.
Advent jinak. Vysoké Popovice chystají živý adventní kalendář doprovázený hrou

Tři partičky dobrovolníků se vydají zbýšovskými ulicemi také 5. prosince na Mikuláše. Musí stihnout obejít několik desítek domácností, které se přihlásily a distanční návštěvu trojice svatý-čert-anděl si domluvily předem. "Venku před dveřmi do domu musí rodiče nachystat talířek nebo košík, do kterého dáme drobnou nadílku a dětem do okna zamáváme," líčí Švancarová s tím, že o návštěvu byl velký zájem.

Navíc až do Tří králů mohou zájemci vyrazit na dvě vánoční putovačky. Jedna provede zájemce lesem nad koupalištěm a pravidla praví, že procházet se má za tmy. Druhá povede ulicemi Zbýšova. Obě však skrývají tajenku a u některého stanoviště se účastník musí vyfotit. Za projití a prokázání se tajenkou mu pak náleží odměna.

HALKA HORKÁ

Mikroregion Kahan