U příležitosti Mezinárodního dne žen byl vyhlášen absolutní vítěz automobilové ankety, v níž svého favorita volí výhradně ženy. Výsledek je překvapivý, neboť do finálového výběru se dostaly hned dvě horké novinky - Citroen C5X a Jeep Avenger - a druhý jmenovaný byl dokonce v lednu zvolen Evropským autem roku 2023. Na porotu složenou z automobilových novinářek z celého světa však nejvíc zapůsobila neokázalá Kia Niro. Hodnotila se celá řada parametrů, ať už jde o bezpečnost, technologie, design, ohleduplnost k životnímu prostředí nebo poměr ceny a hodnoty. 

Zdroj: Youtube

„Z vítězství Nira mám velkou radost, koneckonců jsem pro něj sama hlasovala,” pochvaluje si výsledek jediná Češka v porotě Sabina Kvášová, automobilová novinářka a šéfredaktorka webového magazínu Ženavautě.cz. „Celková kombinace uživatelské přívětivosti, jízdních vlastností i dalších kritérií mi u něj vyhovovala nejvíc. Chtěla jsem trochu akcentovat i ekologii, neboť v Česku se Niro prodává hned ve třech elektrifikovaných variantách.”

Auto je určené zejména pro rodiny žijící ve městech
Dozrála pro rodinu a hybrid (většinou) pomůže: Test nové generace Kia Niro

Kia Niro je na trhu od roku 2016. Představuje první vůz korejské automobilky, který byl vyvíjen jako hybrid a v Evropě se v ryze spalovací variantě nikdy neprodával. V evropském měřítku měl od samého počátku velký úspěch, mezi lety 2020-2021 držel dokonce titul nejprodávanějšího modelu Kia v Evropě. Loni byla představena druhá generace, která se v Česku prodává jako klasický hybrid, plug-in hybrid a elektromobil.Jeho fotografie si můžete prohlédnout v galerii.

V porotě Světového ženského auta roku hlasuje celkem 63 porotkyň ze 43 zemí světa na pěti kontinentech. „Jsou mezi námi porotkyně z Chile, Izraele, Japonska, Číny i Súdské Arábie, složení je tedy mimořádně pestré a opravdu světové,” doplňuje Sabina Kvášová. 

Vítězem ankety je letos Jeep Avenger
Vítězný vůz ankety Evropské auto roku má americké logo

Připomeňme si, že do finále se letos dostala tato pětice automobilů: Jeep Avenger za kategorii rodinných SUV, Citroen C5X za kategorii velkých vozů, Nissan X-Trail za kategorii velkých SUV, Ford Ranger za kategorii 4x4 a pickupů, Audi RS3 za kategorii výkonných vozů a Kia Niro za kategorii městských vozů. Konkrétní pořadí konečného hlasování neznáme, ze zákulisí však víme, že výsledky byly údajně velmi těsné. 

Světové ženské auto roku má i svou českou obdobu, v níž hlasuje jak porota, tak veřejnost. Pro svého favorita můžete hlasovat na stránkách Automehosrdce.cz až do 25. března.