Problémy nikdy nezmizí, ale alespoň některé se podaří vyřešit. Právě taková zpráva včera vyplynula na včerejším Dni s Deníkem v Židlochovicích. Starosta města obyvatelům slíbil, že do konce roku vyřeší citlivý problém s chybějícími veřejnými toaletami.

Po řešení potíží s hledáním zázemí obyvatelé Židlochovic i lidé dojíždějící tam za nákupy či k lékaři volali několik let. Dosud ale mohli jen v určité hodiny zaskočit na polikliniku nebo na radnici, kde se ovšem museli dožadovat klíčů. A ty nebyly pokaždé k dispozici, rozhodně ne dvacet čtyři hodin denně po sedm dní v týdnu.

„Zrovna dnes jsem na poliklinice zažila takovou scénku. Přiběhla tam maminka s dítětem a ptala se, jak se dostat na záchod. Ale nešlo to, tak jí poradili nedalekou cukrárnu. Utíkala tedy do cukrárny, jenže tam to samozřejmě nejde zadarmo,“ popsala Marie Tichá z Židlochovic. Podle ní si mnozí lidé musí chodit ulevit do soukromých podniků. Jejich provozovatelé ovšem z logických důvodů nemohou poskytovat své služby zdarma. „Přece nebudou nahrazovat služby, které jinde dotuje město ze svého. Třeba v cukrárně může na záchod zadarmo jen zákazník, každý jiný člověk musí zaplatit pět korun. Úplně to chápu,“ dodala Tichá.

Radnice původně zvažovala vybudování veřejných záchodků poblíž autobusového nádraží. Plán jí zhatila přestavba dopravního uzlu, která s toaletami nepočítala. Nakonec se ale řešení nabídlo sami, když se zrodil projekt vybudování obchodního centra v areálu chátrajícího cukrovaru. Rozsáhlé centrum totiž sociálním zázemím musí být vybavené, navíc se nachází v blízkosti autobusového nádraží, kde je potřeba.

„Obchodní centrum má otevřít první část areálu už v polovině prosince. Podle investora je možné, že se do té doby podaří dokončit i druhou fázi, ale přinejmenším ta první by měla být jistá. Problém záchodů se tím vyřeší,“ potvrdil včera starosta Židlochovic Jan Vitula. Jak přiznal, absenci veřejných toalet lidé v Židlochovicích připomínali ze všeho nejčastěji.

Obchodní centrum problém vyřeší na pravém břehu řeky Svratky, která Židlochovice rozděluje. Na levém bude nadále možné si odskočit na polikliniku nebo na radnici jako doposud. Také stavba obchodů sama o sobě bude řešením dalšího nedostatku, který lidem vadil. A to byla absence většího nákupního centra.

Obchodní komplex nabídne nejen supermarket, ale také drobné doplňkové obchody a drobnou výrobu a služby. V areálu bývalého cukrovaru vznikne malé náměstíčko, kde návštěvník najde i pozůstatky upomínající na minulost místa. Tu bude ukazovat cukrovarský komín a filtrační věž zabudovaná do nových staveb, využitá jako vyhlídková terasa.

Židlochovický cukrovar zohyzďoval centrum městečka od devadesátých let, kdy v něm skončil provoz a stavby začaly chátrat. „Přišlo tam o práci tři sta lidí. Vyvezly se odtamtud stroje, pak se tam všechno možné rozkradlo a začalo to chátrat. Na nějaký čas byli v části areálu ubytovaní lidé, pak už tam byli jen bezdomovci. Hned vedle zámku zůstala taková ruina,“ zavzpomínal důchodce Josef Žižka.

Současné ožívání mrtvého kolosu podle něj míří ještě jedním směrem. „V jedné části, kde dřív bývala strojovna, vzniká nová orlovna. Budou tam kuželky, squash a judo,“ dodal Žižka. Kromě komerce a záchodů tak stavební ruch přispěje i rozvoji sportu v Židlochovicích.