„Návštěvy jsou v našem Domově zakázány. Je potvrzeno onemocnění koronavirem u několika pracovníků,“ informovala ředitelka Domova důchodců Husova v Brodě Hana Hlaváčková.  Jak dodala, situaci řeší Domov s krajskou hygienickou stanicí a Krajem Vysočina. „U klientů zatím nákaza potvrzena nebyla. Jejich zdravotní stav pravidelně sledujeme s praktickými lékaři,“ upřesnila ředitelka. Jak dodala, nesmějí obyvatelé Domova opouštět areál a příjímat návštěvy.

Martin Krajčovič při odchodu z budovy Okresního soudu v Havlíčkově Brodě.
Řidič nezvládl zatáčku, zabil manželku a kamaráda. Je na svobodě

Stejně je na tom Domov důchodců v Třebíči. „Bohužel ani našemu zařízení na Koutkově ulici se nevyhnula nákaza koronavirem. Přestože dodržujeme všechna opatření , onemocnění se projevilo u několika klientů i zaměstnanců,“ konstatovala ředitelka Helena Chalupová. Jak dodala, mimořádná situace je pro zaměstnance Domova pracovně náročná vzhledem k nemocnosti klientů, ale i personálu. „Zbývající zaměstnanci jsou vystaveni vysokému pracovnímu nasazení,“ posteskla si ředitelka.

BEZPLATNÁ PORADENSKÁ LINKA

Pro domovy seniorů, domovy sociálních služeb a domovy se zvláštním režimem. Potřebujete poradit, jak řešit současnou epidemiologickou situaci ve vašem domově? Máte dotazy ohledně nemoci Covid-19? Společnost Všeobecný lékař.cz Vám nabízí možnost využití bezplatné telefonické infolinky.Volat můžete vždy pondělí-pátek 8-18 hodin. Na Vaše dotazy odpovídá primářka Olga Janovská www.vseobecnylekar.cz linka 771 153 036

Jak těžká je situace v Domovech důchodců a dalších zařízeních sociální péče, vnímají i praktičtí lékaři. „Počet hlášených případů covid-19 pozitivních pacientů v zařízeních s pečovatelskou službou denně přibývá. Mnohé domovy však nejsou na rapidní nárůst nemocných připraveni. Kritický je nedostatek personálu,“ informovala primářka Olga Janovská ze zařízení Všeobecný lékař.

Jak dodala, je pro zaměstnance Domovů důchodců a dalších sociálních zařízení problém jak oddělit pacienty pozitivní na covid od ostatních a sledovat zdravotní stav nemocných. Pomoci má dobrovolnická infolinka na telefonním čísle 771 153 036.

„Na této lince která je v provozu ve všední dny od 8 do 18 hodin je volajícím k dispozici lékař se specializací na geriatrickou péči. Poradí sestrám z Domovů důchodců jak nákazu rychle rozpoznat, jak sledovat zdravotní stav nemocných a jak o ně pečovat,“ vysvětlila Janovská. Na linku mohou zavolat i zdravotní sestry které již v oboru nepracují, ale chtějí svým kolegyním v některém Domově pomoci.

Kritickou situací v sociálních službách se zabýval i Kraj Vysočina. „Pokud jde o sociální služby zajišťované přímo Krajem Vysočina pak 35 klientů má potvrzenou diagnózu covid. Celkem 41 zaměstnanců má pozitivní test, další asi padesátka je v nařízené karanténě,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina Pavel Franěk.

Jak dodal, sociálním zařízením bylo doporučeno, aby se připravily na krizovou situaci a naplánovaly vzájemné výpomoci a spolupráce. „V případech, kdy by došlo k problémům s personálním zabezpečením v takovém rozsahu, že by nebylo možné zabezpečit péči vlastními silami, vypomůže kraj při hledání dobrovolníků a při vyjednání výpomoci s Armádou ČR, či Integrovaným záchranným systémem,“ oznámil náměstek. Naposledy pomáhali hasiči v první vlně koronaviru v Břevnici na Havlíčkobrodsku, na začátku druhé vlny pomáhali vojáci v Domě důchodců v Humpolci.