„Plocha? Osmnáct na jedenáct metrů!“ komentuje zrod nového ostravského muralu Nikola Vavrous alias Khoma. Ten je s kurátorkou Sašou Krolikovou a kooridnátorkou Míšou Dvořákovou členem produkčního týmu, jenž zajišťuje vytváření velkoformátové malby na boku obecního činžáku č. 45 v Nádražní ulici.

Na předem připravené, zaspárované i základní barvou natřené zdi v proluce domů se ovšem od středy činí jen Mariusz Waras řečený M-City.

Politik Evžen Tošenovský při rozhovoru a focení pro Deník, srpen 2020.
Evžen Tošenovský: V Praze si lidé pořád myslí, že v Ostravě těžíme uhlí!

Dvaačtyřicetiletý streetartový výtvarník světového formátu z polského Gdaňsku má vlastní vytištěné papírové šablony (stovky metrů), černé, šedé a modré spreje (stovky plechovek).

Dokončení muralu plánuje Mariusz na úterý 29. 9. odpoledne. U finalizace malby můžete být i vy, a to na open air setkání na prostranství v proluce u OstraWiny. „Sejdeme se u koně!“ v úterý 29. 9. od 17.00 hodin na ul. Nádražní 45 v Ostravě, lákají organizátoři. 

Jeho práce se neobejde bez vysokozdvižné plošiny. „A příhodného počasí, kdyby začalo pršet, musel bych tvorbu přerušit,“ popisuje s odkazem právě na papírové – v dešti nepoužitelné – předlohy. Na muralu s názvem Skok tráví ve středu skoro deset hodin. Včera to samé, s ohledem na předpovědi chce stihnout co nejvíce.

„Porubský oblouk, ostravský koník, a více už neprozradíme…“ říká k motivům zjevujícím se v jednotlivých pásech. Mural je inspirován ostravskou historií, estetikou, architekturou i legendami či příběhy. Až bude příští týden celý, najdou si v něm právě obyvatelé města „tajná znamení“ srozumitelná a pochopitelná snad jen jim.

Debata Deníku, 25. září 2020 v Ostravě. Ivo Vondrák (ANO).
VIDEO: Podívejte se na sestřih z předvolební debaty lídrů z MS kraje

„Snažili jsme se nahmatat puls města, odhalit jeho osobní rytmus a kouzlo. Zásadním úkolem bylo najít jistý symbol, metaforu, něco srozumitelného a blízkého každému občanovi - nikoliv nasadit zde cizí věc, ke které nikdo nemá vztah,“ vzkazují z produkčního týmu. A potvrzují rovněž pozitivní reakce přihlížející veřejnosti.