Stejně jako v neděli, i v pondělí tu krouží armádní a policejní vrtulníky, které shazují na požářiště desítky kubíků vody každou hodinu.

Hejtman po jednání krizového štábu vyzval veřejnost,
aby nejezdila do regionu Hřenska a Českého Švýcarska.

"Na místě zasahuje třicet jednotek, 49 hasičských vozidel, vrtulník Armády ČR a vrtulník policie," uvedli v pondělí ráno hasiči. Kvůli bezpečnosti zůstává uzavřená silnice ze Hřenska na Mezní Louku a také soutěsky, které bylo v neděli nutné kvůli šířícímu se ohni evakuovat. Neprůchozí je také Mlýnská cesta a červeně značená turistická trasa ze Hřenska ke Třem pramenům (k Pravčické bráně).

Přestože je silnice z Hřenska na Mezní Louku uzavřená, nejsou části Českého Švýcarska včetně Mezné zcela odříznuté. Od Hřenska mohou projíždět autobusy, kterými se mohou přes rizikové území přepravit turisté, případně obyvatelé Mezné. Mimořádně byl také umožněn průjezd Jetřichovicemi, které měly být až do konce prázdnin kvůli rekonstrukci vodovodu neprůjezdné.

U Hřenska hoří na několika hektarech les, s hašením pomáhají vrtulníky.
Ve Hřensku hasiči krotí rozsáhlý požár lesa. Hasit pomáhají vrtulníky i letadla

Dým z požáru je viditelný desítky kilometrů daleko. Pozorovali jej lidé například u Kamenického Šenova na Českolipsku nebo u Vlčí hory u Krásné Lípy. Velký požár byl patrný i za hranicemi. Podle svědků je zadýmené celé pohraničí, zápach kouře byl cítit i ve více než patnáct kilometrů vzdáleném Königsteinu. Tam se ráno situace o něco zlepšila, dým totiž částečně rozfoukal vítr.

Během dopoledne dorazili do Hřenska další hasiči, s požárem jich bojuje zhruba 150. "V současné chvíli je nasazeno 31 jednotek a 54 vozů. Požár držíme po jeho obvodu a bráníme jeho šíření," uvedl v 11 hodin mluvčí hasičů Lukáš Marvan s tím, že se nyní snaží především zajistit transport vody.

Podle informací Deníku měl jeden z vrtulníků ztratit při nabírání vody v Labi bambi vak, Lukáš Marvan o podobné události informaci neměl.

Na pomoc dorazili také hasiči z dalších částí Ústeckého kraje, likvidovat požár pomáhají například hasiči z Hrobčic nebo Hrobu. „Když jsem s nimi hovořila, tak mi říkali, že chtěli i sami z vlastní iniciativy. Nakonec jim to ráno houklo z operačního střediska, tak vyrazili,“ říkala v pondělí dopoledne starostka Hrobčic Jana Syslová. „Máme velkou cisternu na vodu, tak možná proto,“ dodala.

Podle aktuálních informací z místa požáru cisterny hasičů z Teplicka pomáhají s dopravou vody k letadlům, které startují z Chřibské a poté nad lesem u Pravčické brány vodu vypouštějí nad ohněm. Informace z místa ale nejsou úplně pozitivní. „Chlapi mi poslali info, že letadla jsou prý v tom dnešním vedru už přehřátá. Vypadá to, že budou muset vozidla do terénu,“ řekla hrobčická starostka Jana Syslová.

Evakuace ze soutěsek i Pravčické brány

Kromě hasičů se na zásahu podílejí také policisté. Již v neděli pomáhali evakuovat přibližně stovku lidí ze soutěsek, nad kterými se rozhořelo další ohnisko požáru. „Od neděle poskytujeme hasičům potřebnou součinnost. Policejní hlídky zajišťují uzávěry a hlídají vstup do Edmundovy soutěsky,“ popsala policejní mluvčí Eliška Kubíčková. Ráno pak policejní vrtulník provedl průzkum rozsahu požáru, aby hasiči věděli, nakolik se přes noc rozšířil.

V pondělí odpoledne došlo také na evakuaci asi osmdesáti turistů z Pravčické brány. Kvůli šíření ohně a zhoršující se situaci se museli hasiči z některých míst, ze kterých doposud hasili, stáhnout, aby nedošlo k ohrožení jejich zdraví nebo života. Požár postupuje také kolem vodárny, která zásobuje pitnou vodou půlku Děčína. Ta by zatím podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana neměla být ohrožena.

Po čtvrté hodině odpoledne zazněl pokyn k evakuaci dětského letního tábova v lokalitě Dolský Mlýn. Zdroje Deníku na místě řádění živlu hovoří po páté hodině odpoledne o zahájení evakuace vesnice Mezná a rekreační osady Mezní Louka. Jde o desítky lidí, které záchranné složky převážejí do Krásné Lípy. 

Následky požáru jsou patrné i kilometry od samotného ohniska. Saze a kusy spáleného listí padají i kilometry daleko, během pondělí je zaznamenali i návštěvníci Pravčické brány, než je v odpoledních hodinách evakuovali. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu a nebezpečí požárů se začíná mluvit o zákazu vstupu do lesů.

Požár lesa v Malinovém dole.
Hasiči se ve Hřensku pořádně zapotí, vydatnější déšť se očekává až v pátek

Na pomoc českým hasičům dorazili odpoledne také jejich kolegové z Německa. Dohromady zde nyní zasahuje 48 jednotek, z toho tři jsou právě ze sousedního Saska. Podle hasičů zasahujících přímo na místě se požár i přes veškerou snahu a enormní nasazení lidí i techniky nadále šíří. Navíc ještě zesílil vítr, který šíření ohně napomáhá.

Do Hřenska míří ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, aby se seznámila se situací přímo na místě. Před šestou hodinou odpoledne zasedá krizový štáb v čele s hejtmanem Janem Schillerem. Ten po jednání vyzval veřejnost, aby nejezdila do regionu Hřenska a Českého Švýcarska. Uvedl také, že zazněly i úvahy o úplném uzavření oblasti. 

O mimořádnosti situace svědčí i přítomnost Vladimíra Vlčka, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR.

Po evakuaci Mezné a Mezní Louky museli opustit své domy i první lidé v samotném Hřensku. "Evakuováno bylo deset lidí ze čtyř domů v horní části Hřenska mezi hasičskou zbrojnicí a mostem přes Kamenici," uvedl mluvčí hasičů Milan Rudolf. Ti se nyní soustředí především na ochranu zmíněných vyklizených osad. Na obranu domů proti ohni jsou připraveni například dobrovolní hasiči z Varnsdorfu, Kytlic, Krásné Lípy nebo Mikulášovic. Připraveni pomoci jsou přímo na místě také hasiči z Liberce a z Grossschönau.

V pondělí večer dorazily do Hřenska hasičské speciály Záchranného útvaru HZS, které jsou určené kromě jiného pro boj s lesními požáry. Čtyřnápravové Tatry Titan pojmou až 12 tisíc litrů vody, jeho kabina je hermeticky uzavřená a plní armádní normy pro ochranu posádky.