Od nedělního rána hoří před domem obětí svíčky a lidé přinášejí ke plotu i andělíčky. Dům je obehnaný páskami a policie objekt nadále střeží.

Děsivý pohled k sousedům

V pátek odpoledne sice místní slyšeli střelbu, ale protože je doba honů a obec obklopena lesy, nikdo tomu nepřikládal větší význam. Muže ze sousedství znepokojil až pláč kojence, který se soustavně ozýval od pátku do soboty z vedlejšího domu. Když se na sedmatřicetiletou matku nedovolal a nedobouchal, nakouknul k sousedům přes zídku.

Pohled to byl děsivý. Na dvoře v tratolišti krve leželi tři mrtví. Jak potvrdila policejní mluvčí Markéta Johnová již v sobotu večer, na místo okamžitě vyjela zásahovka. Už se stmívalo a okolí místa činu halila hustá mlha, nikdo tak z počátku netušil, kdo je vrah a zda se třeba ještě neukrývá v domě.

V obci Líský došlo 7. listopadu 2020 k tragédii, útočník postřílel členy rodiny.
Rodinná tragédie v Líském: otec miminka zastřelil svou ženu, tchyni a pak i sebe

Z domu se ozýval stále jen dětský pláč, který ale posléze ustal. Policie proto následně vtrhla dovnitř. Nalezla zde pouze měsíčního chlapečka, vysíleného, dehydrovaného, podchlazeného a pokáleného. Bylo jasné, že v domě bylo dítě bez tekutin nejméně od pátku. „Kojenec je od soboty v péči lékařů a je mimo ohrožení života,“ potvrdila mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Starší dcera zřejmě unikla jen náhodou

Starší dcera byla v tu dobu u svého biologického otce a rodinné tragédii tak unikla. Ohledáním místa činu policisté následně zjistili, že partnerku zastřelil pravděpodobně její druh, stejně jako její matku. Vražednou zbraň střelec nakonec obrátil proti sobě.

„Případ si v neděli převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ sdělila včera mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Podrobnosti o vyšetřování nebude podle ní GIBS zatím sdělovat. Jak se podařilo v Líském od přátel zavražděné sedmatřicetileté matky dvou dětí zjistit, žena si v obci zakoupila dům před čtyřmi lety a žila zde se svojí dvanáctiletou dcerou. Pravidelně ji navštěvovali přítel, se kterým měla měsíční miminko, i její matka. Muž pracoval u Vězeňské služby ČR ve Věznici Vinařice u Kladna.

Ke tragédii došlo 7. listopadu 2020 v obci Líský.
V Líském došlo k rodinné tragédii. Na místě jsou tři mrtví, včetně útočníka

„Kristýna si dům koupila sama a Jirka ji zatím jen navštěvoval, ale měl se sem stěhovat. Je to strašná tragédie, stále tomu nemůžeme uvěřit. A vůbec netuším, co bude s tím chlapečkem. Jirka byl sám, maminka mu na jaře zemřela, takže chlapeček už nemá nikoho,“ řekla kamarádka zavražděné ženy. Stejně jako další oslovení lidé ze vsi, hovoří také starosta o zavražděných jako o spořádané rodině. „Jsme malá obec, žije zde stovka obyvatel. Známe se navzájem. S tou rodinou jsem se mnohokrát viděl a hovořil s nimi. Tohle jsem opravdu nečekal,“ svěřil se krátce po tragédii starosta Líského Štěpán Hon.

Vražda ze žárlivosti?

Pár ale asi nějaké partnerské neshody řešil. Další známí mladé ženy hovoří o tom, že se s Jiřím chtěla Kristýna prý rozejít. Zřejmě se tedy jednalo o vraždu ze žárlivosti. „Už s ním asi nechtěla být. Ale více k tomu nevím. Pro mě byla Kristýna perfektní, měli jsme ji tu rádi. Zapadla mezi nás. Děti si hrály společně. Měla navíc hrozně ráda kočky, dělávala i na veterině. U jejího domu se scházelo i sedmnáct kočiček, o které se starala. Naposledy pracovala ve slánském Linetu, ale teď už byla na mateřské. Je jí velká škoda. Byla to hodná máma, milovnice zvířat i velká sportovkyně,“ shodují se další tři ženy z Líského, kterými rodinná tragédie otřásla.

Vynachválit si středočeská policie nemůže čtyřnohého pomocníka Jalara, kterému jako psovod „velí“ podpraporčík Radovan Mach. Nedávno zaznamenali úspěšné společné zákroky, při nichž byli pachatelé odhaleni přímo na místě činu.
Dopadením muže v chatě pomohl pes zastavit sérii vloupání