"Pro nás je nejdůležitější zpráva, že otevřeme, a že to bude ke konkrétnímu datu. Uklidní to nejen provozovatele všech služeb na horách, ale i milovníky zimních sportů na sněhu. Samozřejmě jsou někde připraveni na lyžaře už nyní, ale vnímáme aktuální situaci u nás i v zahraničí a v této mimořádné době je třeba se chovat odpovědně," reagoval Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek.

"Chtěli bychom poděkovat za vstřícné a konstruktivní jednání pracovní skupiny pro přípravu podmínek fungování ve skiareálech a samozřejmě i komunikaci se zástupci ministerstva zdravotnictví," dodal.

Vláda podle něj pravděpodobně již v pondělí schválí podrobná opatření pro provoz skiareálů v jednotlivých stupních protiepidemického systému PES, například systém front, který je pro bezpečný provoz v lyžařských areálech klíčový.

Kdy se lyžaři dočkají otevření skiareálů?
Není žádný důvod k tomu, aby v ČR neotevřela lyžařská střediska, říká Libor Knot

"Jsme připraveni dohodnuté podmínky naplňovat a chystáme apel na naše kolegy nejen ze skiareálů, ale i na ubytovatele, provozovatele restaurací a další služeb v horských střediscích, aby všichni přistupovali k sezoně odpovědně a přispěli ke společnému cíli, tedy bezpečnému pobytu na horách," řekl Libor Knot.