„Stříkat sníh v této situaci je skutečně bláznovství,“ okomentoval situaci pod Ještědem vedoucí manažer Klínovce Martin Kuky. „Střílejí se tím do vlastní nohy a řekl bych, že tím střílejí i do nohy celému byznysu,“vadí mu. Na Klínovci obvykle začíná lyžařská sezóna začátkem prosince, takže se sněžná děla rozjíždějí nejdříve v listopadu.

Ředitelka Areálu Mladé Buky Kateřina Pilařová byla z říjnového stříkání umělého sněhu na Ještědu také překvapená. „Podivila jsem se tomu. Podle mě se jim to vůbec ekonomicky nevyplatí. Budou mít sice zasněženou sjezdovku, ale lidé zazimovávají zahrady, nebude to pro ně zajímavé,“ reagovala Pilařová.

Zimní radovánky budou zase o něco dražší
Skiareály v Česku zdraží. Ušetřit lze včasným nákupem skipasů

Areál ve východních Krkonoších počítá se zasněžováním až za měsíc.

„Se zasněžováním začneme, až k tomu budou podmínky, nejdříve ve druhé polovině listopadu, dříve určitě ne. Dříve to pro nás nemá význam. Pokud se areál rozhodne zasněžovat za ceny energií, které momentálně jsou, pak nebude pro něj úplně takový rozdíl, jestli bude zasněžovat 27. listopadu nebo 5. prosince. Pokud přírodní podmínky budou, tak areály zasněžovat budou určitě,“ dodala ředitelka Areálu Mladé Buky.

Skiareál v krkonošské Malé Úpě počítá s tím, že kvůli situaci s energiemi posune zahájení sezony na pozdější termín než obvykle.

„Připravujeme se sice na zimní sezonu jako obvykle, ale neznáme podmínky, kolik budou stát energie. Víme jedině to, že budou o hodně dražší než teď. Jsou v tom obrovské nejasnosti a vůbec nevíme, na čem jsme. Je možné, že začneme zasněžovat až v prosinci a posuneme otevření zimní sezony,“ řekl ředitel Skiareálu Malá Úpa Martin Buček.

Ředitele: V říjnu zasněžujeme běžně 

Velkou kritiku sklidil Ještěd, když v pondělí 10. října na svém facebookovém profilu Ještěd – Hory za rohem napsal: „Přípravy na zimní sezónu jsou u nás v plném proudu. Pod Ještědem přibývají první hromady sněhu díky zasněžovacímu zařízení TechnoAlpin Snowfactory SF100 Mobile, které vyrábí technický sníh bez ohledu na okolní teploty. Těšíte se už na první lyžovačku?“

Skiareál Klínovec. Ilustrační snímek
Zima na Klínovci: Skiareál otevře nejdelší sjezdovku v Česku a zdraží lyžování

Ředitel Skiareálu Ještěd Jakub Hanuš se kritice brání tím, že v říjnu už zasněžuje běžně a nyní prý areál nakupuje energie za ceny nižší než ve stejnou dobu loni.