Brambory nyní podražily, protože domácím pěstitelům již došly zásoby, a obchodníci je proto musí dovážet ze zahraničí, zejména z Německa, Francie a Nizozemska. I tyto významné producenty brambor ovšem sucho poškodilo, proto sami museli brambory dovážet, zejména ze severu Afriky. „Poptávka šroubovala cenu nahoru, a to se projevilo i na pultech obchodů,“ řekl Deníku tajemník Agrární komory Jan Doležal.

Německé zemědělství zodpovídá za ubývání přírodních druhů, tvrdí NABU
Dotace pro velké zemědělce? Kvůli eurovolbám jsou v ohrožení

Letos však pěstitelé vzhledem k lepším klimatickým a půdním podmínkám očekávají, že úroda bude lepší než loni, tedy z dlouhodobého pohledu alespoň průměrná. Již v příštích dnech se v českých obchodech začnou prodávat letošní rané brambory, což podle bramborářů může cenu této významné potraviny snížit. 

Další vývoj ceny bude záviset na průběhu sezony. „Výkyv cen je v případě konzumních brambor značný,“ uvedl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Význam zahrádkářů

Průměrný Čech ročně zkonzumuje 65 kilogramů brambor. Loni zemědělci v Česku pěstovali brambory na téměř 23 tisících hektarů, z toho konzumní brambory na 14 tisících hektarů. Na dalších šesti tisících hektarů je pěstovali drobní pěstitelé a zahrádkáři, vypěstují tedy asi třetinu celkové domácí produkce konzumních brambor.

Pěstitelé se snaží přesvědčit spotřebitele, aby dali přednost domácí produkci před dovozem. „Mělo by je zajímat, že jejich standardy jsou na velmi vysoké úrovni,“ uvedl Petr Jílek z ministerstva zemědělství. Kvalita je podle něj zaručena přísnou kontrolou ze strany příslušných orgánů. Zejména v případě dovozu ze zemí mimo Evropskou unii podle něj nic takového garantováno není. 

Jak rozeznat různé typy brambor
A – salátové brambory: Jde o odrůdy s pevnou, či dokonce velmi pevnou dužninou. Nerozvařují se, jsou velmi slabě moučnaté a lojovité. Vhodné pro přípravu salátů a také jako příloha.

B – přílohové brambory: Odrůdy se středně pevnou až kyprou dužninou. Jsou slabě až středně moučnaté. Hodí se jako příloha a také do polévek či pro přípravu těst a kaší.

C – brambory pro přípravu těst a kaší: Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou. Hodí se zejména na přípravu těst a kaší.

Zdroj: Český bramborářský svaz

Kvetoucí řepka olejka.
Česko zjara zežloutlo. Brambory nemilosrdně převálcovala řepka