Devatenáctiletý záložník přišel do Uherského Hradiště ze Zbrojovky Brno, díky svým rodičům může mládežnický reprezentant Česka hrát i za národní tým Íráku!

„Je to tak. Irácký svaz o mě dokonce projevil zájem, ale já preferuji českou reprezentaci,“ přiznává brněnský rodák.

S neobvyklým jménem nikdy problém neměl. I když oba rodiče pocházejí z Íráku, Aldin se narodil v Česku. Nikdy jinde nežil.

Na Blízkém východě má ale skoro celou rodinu včetně babičky, dědečka a bratranců. Zatímco coby dítě je navštívil, kvůli válečným konfliktům tam dlouho nebyl. „Ale v kontaktu s nimi jsem,“ upozorňuje.

Aldin tak dobře ví, jak vypadá situace v republice sousedící nejen s Kuvajtem a Saúdskou Arábií, ale také s Jordánskem, Sýrií, Tureckem, Íránem či Perským zálivem.

„Prarodiče tady za námi byly, byl to pro ně jiný svět. Koukají na to úplně jinak,“ uvedl. „Já jsem tady ale odmala, celou českou kulturu dobře znám,“ přidává.

Fotbalisté Slovácka B (modré dresy) v přípravě na novou třetiligovou sezonu porazili Kroměříž 2:1.
Podívejte se: juniorka Slovácka si poradila i s Kroměříží, rozhodl vlastní gól

Odchovanec Moravské Slavie Brno, který už v osmi letech přestoupil do Zbrojovky, nosil dres se lvíčkem na prsou v kategorii U16, U17 i U18. „Teď doufám, že se dostanu i do dvacítky a jednadvacítky,“ vyznává se.

Aby se v reprezentaci udržel, musí na sobě neustále pracovat a zlepšovat se. V kariéře má zatím našlápnuto slušně. Aldin až do letošního léta působil v jihomoravské metropoli.

V zimě však dostal nabídku od Slovácka, a i když měl ještě smlouvu v Brně, věděl, že Zbrojovku opustí a přesune se víc na východ republiky. „Zájem Slovácka mě potěšil, hned jsme na to kývl. Jsem tady hodně spokojený,“ přiznává.

V Uherském Hradišti viděl větší perspektivu, zářivější budoucnost. „Slovácko dobře pracuje s mládeží, navíc se nyní daří i áčku. Klub čekají evropské poháry, což mě lákalo ze všeho nejvíce. Zato Zbrojovka sestoupila do druhé ligy,“ připomíná.

Osud brněnského celku mu však není lhostejný. Sám ale cítí, že v klubu není všechno v pořádku. „Určitě mě to mrzí. Brno je druhé největší město v republice, zaslouží si nejvyšší soutěž,“ míní.

„Zbrojovka má jednu z nejlepších mládeží v republice, ne-li nejlepší, ale do áčka už se moc mladých hráčů nedostane, což je velká škoda,“ přidává.

Přestože mu vedení jihomoravského klubu nabízelo prodloužení smlouvy, u šikovného hráče nepochodilo. „Slovácko mě lákalo víc,“ přiznává.

Jednatřicetiletý útočník Ondřej Zýbal (v červeném dresu) po osmi letech končí v Osvětimanech.
Osvětimany přišly o kanonýra Zýbala. S Ratíškovicemi i tak hrály 5:5

Zároveň věří, že se v klubu brzy aklimatizuje a z třetiligové rezervy se přesune do ligové šatny. „Doufám, že se probojuji do prvního mužstva,“ přeje si.

Zatímco Kadlec a spol. nyní pilují formu na soustředění ve Slovinsku, devatenáctiletý talent se na novou sezonu chystá s třetiligovou rezervou. „Příprava je hodně těžká. Máme ale kvalitní tým. Věřím, že třetí ligu vyhrajeme a postoupíme výš,“ pronesl.

Obdivovatel hvězdného Portugalce Cristiana Ronalda nejčastěji nastupuje na pozici ofenzivního záložníka, ale dokáže hrát i na hrotu nebo pod ním.

V Brně vystudoval sportovní gymnázium, kde letos úspěšně odmaturoval. Aldin chce ve studiu pokračovat, v plánu má vysokou školu, nyní má ale přednost fotbal.