Přerozdělení účastníků měly na starost Řídící komise pro Čechy a pro Moravu. „V Kroměříži se z osmi moravských klubů zúčastnilo mítinku jen pět. Tam se rozhodlo, že čtyři týmy půjdou výš a čtyři níž bez ohledu na princip soutěživosti posledního ročníku Juniorské ligy,“ líčil vlastník.

Přitom brněnský tým patřil mezi nejúspěšnější celky Juniorské ligy. Ze sedmi ročníků čtyřikrát skončil v nejlepší trojce a hned premiérový ovládl. „Záleží na nastavení klíče. Tady jde o nerespektování soutěžního ducha, nehraje roli, co si kdo vykope. Sport je o soutěžení, za určitou práci máte být odměnění. Ne že někdo od stolu řekne, že takhle to bude,“ mrzelo Bartoňka.

Ilustrační foto.
Znovuobnovená rezerva Zbrojovky zahájila přípravu. Cíl je jasný: postup z divize

No a tak zatímco rezervy brněnských druholigových protivníků Pardubic, pražské Dukly nebo Hradce Králové hrají Českou fotbalovou ligu, která se rozšířila na dvě skupiny, Zbrojovka nastupuje až ve čtvrté nejvyšší soutěži. „Vzali jsme to jako holý fakt a dali si za cíl, že v divizi strávíme jen rok. Musíme vyhrát, abychom hráli soutěž, do které podle nás patříme,“ prohlásil majitel klubu.

Na Moravě se naopak rozšířila divize ze dvou skupin na tři, čímž se rozměnila její úroveň, na což si stěžuje většina celků. „Jsme hendikepovaní tím, že nás hodili do divize, přestože nám původně říkali, že na základě prvních týmů půjdeme výš. Máme kvalitativně lepší mužstvo než celky v soutěži nad námi,“ podotkl sportovní manažer Zbrojovky Tomáš Požár.

Svou úroveň staronové brněnské béčko ukázalo už v přípravě, v níž smetlo i dva účastníky divize: Břeclav 12:0 a Hodonín 4:1. „Je na nás, abychom hráče motivovali. Kdyby soutěž neměla vypovídající hodnotu, musíme něco změnit. Máme naplánovaná modelová utkání s prvním týmem, přátelská s celky z MSFL. Nenecháme si zdevalvovat hráčský produkt kvůli tomu, že jsme se legislativně dostali někam, kde být nechceme. Doufám, že hned postoupíme,“ přál si Požár.

Přípravný zápas mezi Zbrojovkou Brno (červená - Peter Štěpanovský) a Jihlavou (modrá)
Zkouška Duklou. Zbrojovce ve šlágru pomůže i Štepanovský

V prvním kole vyhrála rezerva Zbrojovky na hřišti čtvrtého celku uplynulého divizního ročníku Tasovic hladce 5:1. V neděli ve čtvrt na jedenáct dopoledne na stadionu v Bystrci přivítají svěřenci kouče Richarda Dostálka Lanžhot.

Uzavřená Juniorská liga svůj potenciál nenaplnila. „Byla od začátku namyšlená jinak, kluby hledaly všechny možné nástroje a prostředky, jak rozvíjet hráče jinak než přes Juniorskou ligu. Dopadlo to tak, že soutěž neměla váhu, kluby s ní nepočítaly,“ poznamenal Požár.