Blanenský suverénní lídr divize v šesti kolech neztratil ani bod, brněnská Dosta Bystrc-Kníničky získala jen jeden a čtrnáctá byla jen proto, že Humpolec hraje ještě hůř, a že měla lepší skóre než další nováček z Nových Sadů u Olomouce. „Zaslechl jsem mezi diváky, že bychom jim měli dát osmičku, jenže tak jednoduchý fotbal není. Navíc měl zápas tak trochu nádech derby a to bývá o něčem jiném. Strach o výhru jsem ale ani když jsme dostali gól neměl,“ ujistil trenér Blanska Tomáš Kolouch.

Hosté nepřekvapili, když se proti vysokému favoritu od začátku „zakopali“ před vlastní šestnáctkou a snažili se především neudělat chybu v defenzívě. Čekání na rychlý protikontr jim v celém utkání vyšlo jen jednou. „Přijeli jsme s tím, že budeme vycházet z nějakého bloku, že to zahustíme na naší půlce a budeme hrát na brejky. Blansko má oproti nám velmi zkušené mužstvo, takže jsme s nimi nemohli hrát nějakou otevřenou partii, aby to byl fotbal nahoru dolů. To bychom neustáli,“ otevřeně přiznal kouč Dosty Martin Kasálek.

Taktika mu opravdu vycházela. Domácí se přes sevřenou obranu hostů dostávali velice obtížně a přestože měli hru fakticky pod kontrolou, do velkých šancí se nedostávali. Naštěstí jim v první poločase vyšly alespoň dvě kombinace ze strany. První úspěšně zakončil Martin Sedlo druhou Mohamed Traore. „Od nich jsem něco takového čekal. Před vlastním velkým vápnem i v něm byli zaparkovaní v devíti lidech, absolutně vůbec nevylézali, jenom se velmi účelně a organizovaně posouvali. Sbírali balony a vpředu čekali dva hráči na šanci k úniku. Tak se hrálo prakticky celý zápas a nám se naštěstí podařilo je dvakrát rozebrat a zajistit si rozhodující náskok,“ popsal dění na hřišti Kolouch.

Druhý blanenský poločas se podobal prvnímu s výjimkou bystrckého gólu. Domácí ztratili na polovině hostů míč, který putoval rychle dopředu a do koncovky šli prakticky dva hráči sami na brankáře Martina Doležala. Víc už ale Dosta nedokázala a těsně před koncem po standardní situaci třetím gólem definitivně rozhodl autor první branky Sedlo. „I takový zápas vás v soutěži potká a když se vyhraje nemá cenu to nějak rozebírat. Pořád jsme byli natlačení na jejích půlce a měli jsme dění pod kontrolou. Víc gólů jsme nedali, protože když už jsme se za jejich obranu dostali, trvalo nám zakončení vždycky o chvilku déle, než mělo. Chyběla přesná finální přihrávka. Mně to připomínalo takové uvolněné tréninkové báčko,“ dodal Kolouch.

„Podařilo se nám dát gól, ale pořád to bylo spíš o tom, že si to Blansko hlídalo. My jsme mladé nezkušené mužstvo, těžko jsme mohli překvapit. Proto jsem klukům poděkoval za bojovnost, bylo to celým týmem dobře odpracované utkání. Trošku mě sice mrzí ten třetí gól, 2:1 by se mně líbilo víc, ale ani tak jsme určitě žádnou ostudu neudělali,“ doplnil hodnocení hostující Kasálek.

Největší blanenský pronásledovatel Žďár nad Sázavou jen remizoval v Nových Sadech, takže se náskok Kolouchova týmu v čele tabulky zvýšil na pět bodů. V neděli jej budou hájit právě na Vysočině. Utkání ve Žďáru bude mít výkop v 15.30 hodin.

FK Blansko - FC Dosta Bystrc-Kníničky 3:1

Poločas: 2:0. Branky: 20. a 83. Sedlo, 38. Traore – 57. Uglješa. Rozhodčí: Švehla – Hanáková, Hovorka. DS. Šoukal. ŽK: Buchta, Paděra (oba Bl.). Diváků: 426.
Blansko: Doležal – Feik, Huška, Mezlík, Sedlo – Chloupek (62. Šmerda), Buchta (43. Dvořák), Paděra, Bednář, Urbančok – Traore (87. Tulaydan). Trenér: Tomáš Kolouch.
Bystrc: Herink – Pelc, Janíček, P. Svoboda, Babić - Chmúra - Krejčíř, M. Svoboda (70. Ovčačík), Zatloukal, Hladký (78. Pohanka) – Stefanović. Trenér: Martin Kasálek.

Fotbalista Lukáš Magera.
Učí hráče jinak reagovat. Uvidíte změny, avizuje kouč Zbrojovky Šustr