Druhou ligu si pětatřicetiletý forvard zatím vyzkoušel jen jednou, na podzim 2004. „Po titulu jsem půl roku hostoval v Kladně, ale za tu dobu se soutěž samozřejmě změnila. Není to ale tak, že bych šel do neznámého prostředí. Každý rok jsme s druholigovými týmy hráli přípravné zápasy. Víme, že sezona bude náročná, ale mužstvo má sílu postoupit,“ vyhlásil čtyřnásobný reprezentant.

Magera má pověst důrazného hráče, který dokáže udržet míč zády k brance. „Přišel jsem do Brna s tím, abych na hrotu dělal problémy stoperům. Podobnou roli jsem měl i v Boleslavi v době, kdy jsem nastupoval jen na posledních patnáct či dvacet minut. Tady chci týmu pomoci víc a udělám pro to maximum. Věřím, že budeme šlapat a získávat body,“ řekl.

Trenér Roman Pivarník.
Trenér Zbrojovky Pivarník: Na motorce relaxuji, v helmě jsem od všeho izolovaný

Brněnský kouč Roman Pivarník mu v přípravě prostor dal. Předposlední utkání proti Skalici odehrál útočník celé a generálku s Vyškovem rovněž zahájil v základní sestavě. „Vždy jsem říkal, že pro každého hráče je důležitá důvěra trenérů a tu cítím. Teď ji musím vrátit na hřišti, protože pokud se hráčům věří, jsou psychicky nahoře a to hraje svou roli,“ poznamenal Magera, který se v přípravě střelecky neprosadil.

Brňany čeká ostrý start sezony v neděli proti Jihlavě. Patnáctý tým loňské nejvyšší soutěže přivítají v šest hodin večer na stadionu v Srbské ulici. „Příprava byla dlouhá, takže se těšíme a chceme první zápas zvládnout. Je jedno, jaký soupeř přijede, hodláme se před našimi fanoušky ukázat,“ uvedl.

Ve Zbrojovce se po sestupu dívají na nejvyšší příčky. Brňané chtějí zpátky do ligy, což v novém formátu znamená soutěž vyhrát, nebo zkusit štěstí v baráži, kterou zaručuje druhé a třetí místo. V cestě ale stojí týmy, které Jihomoravanům nedají nic zadarmo. „Loni vyskočily třeba Pardubice. Těžko tipovat, kdo by se mohl ukázat letos, je tam Hradec či Budějovice. Mužstva jsou hodně vyrovnaná. Uvidíme, co přinesou zápasy,“ nepředbíhal Magera.

Na Mendlově náměstí otevřeli v pátek nový park. Cestující si tak mohou zpříjemnit čekání na spoj.
Mendlovo náměstí v novém: otevřel nový park, přibyla zeleň

Urostlý kanonýr do Brna přišel na konci června a zatím si na nic nemůže stěžovat. „V šatně mě přijali bez problémů. Jak mladí kluci, tak ti kolem mě či Dušana Melichárka jsou v pořádku. Na nikoho nemůžu říct špatně ani půl slova. Teď je na mě, abych to Zbrojovce vrátil,“ sdělil.

Magera podobně jako brankář Melichárek nosí vousy a měří přes sto devadesát centimetrů. I proto už od spoluhráčů slyšel, že připomínají dvojčata. „Vypadáme trošku podobně, ale Dušan říká, že z nás dvou je on ten krásnější. Takže sranda je, což je dobře. Funguje to,“ uzavřel střelec.

JAROSLAV GALBA
JAROSLAV KÁRA

Dušan Melichárek
Se sestupem jsme se vyrovnali už na dovolené, říká kapitán Melichárek