Kromě navrátilců z hostování a hráčů z juniorky přivítal v prvním týmu útočníka Lukáš Mageru, obránce Pavla Eismanna a záložníky Damiána Bariše, Petera Štepanovského a Roberta Bartolomeua. „Vypadá to, že kdo asi byl do druhé ligy dostupný, toho se podařilo přivést. Věřím, že nikdo nebere Zbrojovku jen jako dočasnou stanici, ale všichni s ní chtějí postoupit výš. Neznamená to však, že noví kluci budou hned hrát,“ podotkl legendární brněnský záložník Karel Jarůšek.

Jeho slova potvrdil i kouč. Do generálky s třetiligovým Vyškovem, který Brňané porazili 2:0, nastoupilo všech pět nových hráčů v základní sestavě, ale projev týmu působil dost rozháraně. Není se co divit, když Štepanovský a Bartolomeu měli první trénink s týmem den před utkáním. „Vázlo nám to v prvním poločase, máme hodně nových hráčů, kteří mají jiné návyky, než co chceme hrát. Neznamená to, že všichni, kteří došli, budou hned nastupovat. Musím je vidět v tomto týdnu, jak budou vypadat,“ sdělil Pivarník.

Zápas Zbrojovky proti MFK Vyškov. Na snímku  Bartolomeu (Brno) a Špacír (VY).
Zbrojovka nasadila všechny posily, Vyškov zlomila až po přestávce

Příchody a odchody v brněnském kádru
Příchody: Lukáš Magera (Mladá Boleslav), Peter Štepanovský (Karviná), Robert Bartolomeu (Zlín), Pavel Eismann (Karviná), Damián Bariš (Zlaté Moravce), David Gáč, Jakub Přichystal (oba návrat z hostování ve Frýdku-Místku)
Odchody: Miloš Kratochvíl (konec hostování z Plzně, přestup do Jablonce), Rafael Acosta, Konstantin Bazeljuk (oba konec hostování), Tadas Kijanskas (konec smlouvy)

Nejzvučnější posilou se stal Magera, pětatřicetiletý forvard s reprezentačními zkušenostmi. „Jméno má velice dobré, zažil jsem ho ještě jako mladého v Baníku. Je to vysoký kluk, má výbornou hlavičku i kopací techniku, levou nohu má velice dobrou, umí kopat i penalty. Slyšel jsem, že je taky dobrý do kabiny, což je strašně důležité. Všichni věříme, že jej klub přivedl jako posilu, ale nechci, aby se spoléhalo jen na něj,“ upozornil mistr ligy z roku 1978 Jarůšek.

Z fotbalistů, kteří na jaře nastupovali v základní sestavě, opustili Zbrojovku jen Miloš Kratochvíl a Uruguayec Rafael Acosta, kterým skončilo hostování. Nikoho pod smlouvou klub dosud nepustil, protože jej trápí také marodka.

Nigerijský záložník Musefiu Ashiru má na poraněném kotníku sádru a vynechá nejméně pět týdnů, začátek podzimu nestihne ani Michal Škoda. Otazník visí nad Lukášem Vraštilem. „Tím pádem držíme stále širší kádr, nepustili jsme hráče pryč, i když zájem o jejich hostovačky je. V tomto týdnu se rozhodneme, kam dva nebo tři pošleme,“ sdělil trenér Pivarník.

Robert Bartolomeu
S Brnem jsem udělal dobrý krok, míní posila Bartolomeu

Na úvod Fortuna:Národní ligy čeká Zbrojovku v neděli od šesti hodin večer Jihlava, která zpečetila Brnu sestup, ale také se neudržela v nejvyšší soutěži. „První zápas hodně napoví, ve druhé lize však není lehkých soupeřů,“ soudil záložník Bartolomeu.