A zdá se, že nejsou úplně jednoduché. „Když jdeme rychle nahoru, útočníci sklepávají míč a tři záložníci je pak sbírají. Po ztrátě mají úkol zcela jiný, mění se i presování hráčů, posouvání, vystupování, záleží na rozestavení soupeře,“ líčil líšeňský trenér Milan Valachovič.

V tříčlenné sestavě se ve středu zálohy po pěti odehraných kolech ustálila dvojice Jaroslav Málek a Jakub Kučera. Ještě na jaře se hráči často střídali. „Kuba má za úkol čistit hru, protože je hrozně poctivý hráč. Pak se zbylí dva ve středu můžou víc soustředit na odražené balony a ofenzivu,“ vysvětlil Málek, jenž v letošní sezoně zaznamenal tři branky.

Jan Moravec (v červeném) v domácím utkání Zbrojovky proti Bohemians (0:0).
Moravec vyhlíží Karvinou: Bude to zvláštní. Myslel jsem, že tam dohraju kariéru

Vlašim - Blansko
Další z jihomoravských celků ve druhé lize Blansko čeká v neděli od čtyř hodin odpoledne duel na hřišti aktuálně jedenácté Vlašimi, která má po třech odehraných zápasech tři body. Blanenští fotbalisté se v neúplné tabulce nacházejí na devátém místěs pěti body. Vlašim ve středu vyřadila ve třetím kole Mol Cupu prvoligovou Karvinou 3:1, Blansko podlehlo pražské Spartě 0:2.

Jako třetí se ve středu hřiště první čtyři zápasy objevil Marek Matocha, v posledním duelu při vítězství 1:0 nad Vlašimí ho nahradil David Krška. „David byl volnější hráč, já s Kučou jsme měli defenzivnější úkoly. Nehráli jsme špatně, ale bylo vidět, že David není střední záložník. Ztratili jsme hodně balonů, protože jsme nebyli moc sehraní,“ podotkl Málek. „Vyhodnotili jsme si, že Krška je silnější zkraje,“ přidal Valachovič.

 Se třemi hráči uprostřed nastupuje i Dukla Praha, se kterou Líšeň v sobotu od čtyř hodin odpoledne odehraje duel na venkovním hřišti. „Způsob je ale naprosto jiný. Dukla hraje na spoustu krátkých přihrávek, pokouší se to vykombinovat. Zatímco my se snažíme jít rychleji a jednodušeji nahoru. Stejné máme jen rozestavení,“ líčil Valachovič, jehož tým je v tabulce s jedenácti body třetí.

Předposlední přípravný zápas sehráli hokejisté Komety se Zlínem. Duel opanovali 5:1. Nyní mají s moravským rivalem začít ostrou sezonu.
Potřetí od píky. Rekordní čekání Kometě končí, dobu hájení odmítá

Pražané se nacházejí na čtvrtém místě a na líšeňské fotbalisty ztrácejí tři body. „Dukla patří mezi tři mužstva, která se poperou o postup do první ligy. A pak je zbytek týmů včetně nás, které sbírají body, aby se na jaře vyhnuly bojům o sestup,“ pravil Valachovič.

Líšeň je zatím bez prohry, její dnešní soupeř neuspěl jednou, a to 0:1 v Blansku. „Potřebujeme soupeři ukázat, že jsme pány na hřišti. Rád bych, abychom zápas měli pod kontrolou a nekupili zbytečné chyby,“ uvedl pro klubový web kouč Dukly Roman Skuhravý.