Blansko není nováček v pravém slova smyslu. V minulé sezoně sice hrálo třetí nejvyšší českou soutěž, po postupu do té vyšší však doplnilo kádr několika zkušenými hráči, kteří z něj dělají rovnocenného druholigového soupeře. „Hráči Blanska mají zkušenosti, hodně z nich hrálo druhou i první ligu. Určitě to nebude jednoduché, půjde hlavně o jejich sehranost a o to, jak zvládneme zápas my,“ myslí si brněnský kouč.

Mezi zmíněné posily Blanska patří také brankář Pavel Halouska nebo záložník Tomáš Vasiljev, kteří ještě v minulé sezoně nastupovali za Líšeň. „Byli tu chvilku, velký vztah si k Líšni nejspíš nevytvořili. Možná se budou chtít ukázat, my ale zase známe jejich silné a slabé stránky a můžeme si je pohlídat,“ říká Valachovič. „V Líšni jsem byl rád a na kluky se těším, rád se s nimi pozdravím. Jakmile ale začne zápas, už na tyhle věci nemyslím a chci je porazit,“ vysvětluje brankář Halouska.

Český pohár v Brně pojede také český reprezentant Ondřej Cink za tým Kross Racing.
Střet světové a české elity. V Brně se popere o triumf i Ondřej Cink

Vzájemné zápasy v posledních pěti letech
2020: Líšeň – Blansko 1:1 (přípravné utkání)
2018: Blansko – Líšeň 1:3 (Český pohár), Blansko – Líšeň 1:0 (přípravné utkání)
2017: Líšeň – Blansko 1:0 (MSFL)
2016: Blansko – Líšeň 3:0 (MSFL)
2015: Blansko – Líšeň 0:3 (Český pohár)

Kvalitu blanenského týmu dokazují také jeho výsledky. V přípravném zápase porazil brněnskou Zbrojovku 2:0, minulý týden remizoval ve svém premiérovém druholigovém utkání na hřišti Prostějova 1:1.

V dnešním zápase proti Líšni však bude tým oslaben o bývalého prvoligového hráče, záložníka Harise Harbu, který si v zápase proti Prostějovu vysloužil červenou kartu a dostal zákaz nastoupit v dalších třech utkáních.

Domácí FC Zbrojovka Brno v červeném proti AC Sparta Praha.
Zbrojovce chybí otřískaný obránce, Dreksa nejspíš nenastoupí ani proti Bohemians

Líšeň se dnes bude snažit především o klidnější vývoj utkání, než jaký zažila minulý týden proti Třinci, kdy hned dvakrát v zápase prohrávala. „Musíme si dát pozor na věci, které nás trápily v jarní části, v přípravě i v prvním kole. Gólům se dalo předcházet, musíme si to vyříkat a tyto záležitosti odstranit. Poslední tři zápasy skončily výsledkem 3:2, jedna prohra a dvě výhry. Kdyby to tak bylo i v sobotu, nezlobili bychom se,“ říká kouč Líšně, která nakonec na hřišti Třince zvítězila 3:2.

Naposledy se jihomoravské celky střetly v únorovém přátelském utkání, které skončilo remízou 1:1. „Přáteláky jsou vždycky jiné než soutěž, ať už jde o nasazení nebo další aspekty. Bude to vyhecovaný zápas, agresivní. Těšíme se na něj,“ dodává Halouska.

Zápas druhého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY začíná v sobotu v pět hodin odpoledne na líšeňském hřišti v Kučerově ulici.

ELIŠKA NOVÁKOVÁ