Předchozí
1 z 6
Další

Bronislav Stáňa v dresu SFC Opava.Bronislav Stáňa (vlevo) v dresu SFC Opava.Zdroj: Deník/František Géla

PRVOLIGOVÉ STARTY. S týmem zatím netrénuje, ale podle líšeňského stratéga se v nejbližší době k jeho týmu připojí. Bronislav Stáňa má totiž stále platnou smlouvu v Opavě. „Aktuálně se řeší její rozvázání,“ informoval Valachovič.

Stáňa naposledy hostoval ve druholigovém Třinci. V jeho dresu dal v osmnácti zápasech tři branky. V nejvyšší české soutěži nastoupil za Znojmo, ostravský Baník a Opavu ke čtyřiačtyřiceti utkáním. „Broňa je rychlostní a důrazný typ. Navíc má i prvoligové zkušenosti, které může v Líšni předat a posunout mužstvo dál,“ pravil třiapadesátiletý kouč.

Ten se znojemským rodákem mluvil už po květnovém utkání s Třincem, kdy Líšeň remizovala doma 1:1. „Domlouvali jsme se, že má snahu se vrátit blíž k domovu, protože pochází od Miroslavi a v Brně má rodinu,“ poznamenal Valachovič.

Líšeňský útočník Jan Silný (v bílém) na první tréninku letní přípravy chyběl, čekají ho ještě asi tři týdny rehabilitace.
Konec dovolené. Líšeň opory udržela, v přípravě nejspíš přivítá až šest nováčků

Fotbalista Milan Kadlec (vlevo) v druholigovém zápase proti Opavě.Fotbalista Milan Kadlec (vlevo) v druholigovém zápase proti Opavě.Zdroj: Deník/František Géla

ODCHOVANEC SPARTY. Za Spartu Praha naskočil v roce 2016 i v základní skupině Evropské ligy proti izraelskému celku Hapoel Beer Ševa, v nejvyšší české soutěži ale dosud nehrál. Obránce Milan Kadlec totiž byl poslední čtyři sezony ve Vlašimi, kde nastoupil k osmdesáti druholigovým duelům. Loni v předčasně ukončeném soutěžním ročníku oblékal dres jihočeského Sokolu Lom, v němž vstřelil v divizi A jednu branku. „Rozhodli jsme se, že mu dáme šanci, aby trochu restartoval svou kariéru, protože ji měl velice slušně rozjetou,“ zmínil Valachovič.

Fotbalový brankář Vojtěch MarekFotbalový brankář Vojtěch MarekZdroj: FC Zbrojovka Brno

BUDOUCÍ JEDNIČKA? V uplynulé sezoně se jasnou líšeňskou jedničkou stal brankář Vlastimil Veselý, jemuž kryl záda čtyřiatřicetiletý Jan Vítek. Nyní k nim nejspíš přibude jedenadvacetiletý Vojtěch Marek, jenž loni chytal za divizní rezervu Zbrojovky. „Honza Vítek je zvláštní somatotyp, protože kvůli práci se nemůže moc připravovat, ale vím, že když ho postavím do branky, zvládne zápas s bravurou. Rozhodli jsme se, že u nás zůstane s tím, že s Vesim budou pomalu připravovat alternativu. Proto s námi teď trénuje Vojta,“ vysvětlil kouč Valachovič.

Fotbalista Marek Zúbek (třetí zleva) patřil v mládežnických kategoriích Zbrojovky k oceňovaným hráčům.Fotbalista Marek Zúbek (třetí zleva) patřil v mládežnických kategoriích Zbrojovky k oceňovaným hráčům.Zdroj: FC Zbrojovka Brno

SYN REPREZENTANTA. Jeho otec odehrál v nejvyšší české soutěži 358 zápasů, v A týmu české reprezentace zaznamenal tři starty. Jedenadvacetiletý Marek Zúbek mladší se ale v dospělém fotbale dosud výrazně neprosadil. Odchovanec Zbrojovky loni ve třetí lize odehrál jen jeden zápas za rezervu Jihlavy. „Jde o důrazného a defenzivního záložníka, který je dobře vychovaný a tátou dobře vedený. Je v podstatě Brňák, proč mu tedy nedat šanci. Může se stát, že po Kučerovi (Jakub Kučera – pozn. red.) někdo sáhne, proto si už můžeme pomalu připravovat hráče i do budoucna,“ řekl Valachovič.

Fotbalista Tom Ulbrich ještě v dresu Liberce, kam zamířil z mládežnických kategorií Zbrojovky.Fotbalista Tom Ulbrich ještě v dresu Liberce, kam zamířil z mládežnických kategorií Zbrojovky.Zdroj: Facebook Toma Ulbricha

NÁVRAT DO BRNA. Záložník Tom Ulbrich v létě roku 2017 odešel z mládeže Zbrojovky do Liberce. Starty mezi dospělými si třiadvacetiletý fotbalista připsal jen ve třetiligovém Písku. „Pochází z Brna, proto se zase rád vrátil domů a šel s námi do přípravy,“ sdělil Valachovič.

Útočník Šimon Chwaszcz se z hostování v Uherském Brodě vrací zpět do rodného Zlína.  V ligovém klubu podepsal tříletou smlouvu.Útočník Šimon Chwaszcz (ve žlutém) odehrál v uplynulém ročníku první ligy jen minutu.Zdroj: FC Fastav Zlín

DŮRAZNÝ FORVARD. V uplynulém prvoligovém ročníku odehrál jen minutu. I proto se Líšeň nejspíš domluví se Zlínem na ročním hostování útočníka Šimona Chwaszcze, jenž má zkušenosti hlavně ze třetí ligy. „Znám ho už dlouhodobě ze vzájemných zápasů, ještě když jsem trénoval Hlučín. Šimon si umí zády k brance přidržet balon, sklepnout ho a ve vápně je hodně nepříjemný svou postavou a výběrem místa,“ dodal kouč.

Líšeň se Zlínem spolupracovala už dřív. „Měli jsme ze Zlína už Ondru Baču, který se tady rozehrál a podával velice kvalitní výkony. Adam Tkadlec se ukázal taky jako výborný kluk, ale bohužel se zranil. Hráči ze Zlína jsou prostě dobře vychovaní," podotkl Valachovič.