Jak řekl před startem sezony: První utkání není směrem k postupu rozhodující, ale důležité. A Zbrojovka jej absolutně nezvládla. „Musíme zvednout hlavu a připravit se na další zápas, máme na to celý týden. Žádný duel nebude jednoduchý, ale musíme je zvládat a připravit se na ně,“ nabádal brněnský útočník Lukáš Magera. Největší letní posila až v 72. minutě hlavou pouze upravila hrozivé skóre.

Zahajovací utkání Fortuna:Národní ligy ukázalo, že Zbrojovku čeká ještě hodně práce. Srážely ji chyby v defenzivě, hráči nezachytávali soupeře, nesbírali odražené míče. Útočné fázi zase scházelo porozumění a přesnost v řešení situací.

Fotbalová Zbrojovka Brno se připravuje na boj o návrat do nejvyšší domácí soutěže.
Start druhé ligy: bitva favoritů na postup. Zbrojovka změří síly s Jihlavou

Uprostřed hřiště nasadila Zbrojovka dva teenagery. Devatenáctiletého Ladislava Krejčího a nováčka v dresu prvního týmu, osmnáctiletého Dominika Kříže. Zajišťoval je další novic na jihu Moravy, slovenský středopolař Damián Bariš. „Filozofie klubu je dávat šanci odchovancům a mladým hráčům, chceme jít touto cestou. Dominik je tvořivý, měl první start za chlapy, možná to chtělo zkušenějšího hráče. Jihlava je měla a střed pole rozhodl,“ přiznal Pivarník.

Naopak ani na lavičce nebyl tvůrce hry Tomáš Pilík, který trénoval pouze s juniorkou. „Dostal svolení hledat si angažmá,“ pronesl brněnský kouč.

První branka padla ve dvacáté minutě, kdy Kříž nepřetlačil Jozefa Urblíka, který se dostal k odraženému míči a z pětadvaceti metrů jej nádherně napálil do sítě. Domácí hráči na sebe jen házeli vyčítavé pohledy. „Měl jsem hru přerušit. Ze začátku jsem soupeře nechtěl zatáhnout. Šlo o moji chybu,“ soukal ze sebe benjamínek Kříž.

Policisté řeší událost v brněnské ulici Cejl.
Cizinec vypadl na Cejlu ze třetího patra domu, nepřežil. Událost šetří policie

Gólman Zbrojovky Dušan Melichárek, který hned v úvodu schytal tvrdou ránu a několik minut jej lékař ošetřoval, pak chytil dvě hostující šance. Jenže v dlouhém nastavení domácí neodvrátili do bezpečí rohový kop, za obranu si naběhl Jiří Klíma a nehlídaný poslal Jihlavu do dvougólového vedení.

V tu chvíli už fandění na stadionu v Srbské ulici vystřídal pískot. Ten ještě zesílil, když po čtvrthodině druhé půle usměrnil Klíma podruhé míč do domácí branky. „Je super, že se hned v prvním kole podařilo vyhrát v Brně a dal jsem dva góly. Nesmíme ale usnout na vavřínech, potřebujeme pořád makat,“ radoval se střelec Klíma.

Jihlava si připsala důležitou výhru, ovšem její kouč čeká od Brna zlepšení. „Přišlo tam pět nových hráčů, potrvá, než si všechno sedne. Na Brno čekají jiné zápasy, kdy využije Magyho, hlavně při dobývání pokutového území soupeře. Je jen otázka času, než se rozjede, a věřím, že ještě ukáže sílu,“ pronesl na adresu soupeře trenér Vysočiny Martin Svědík.

Ilustrační fotografie.
Pravidelný čichač toluenu provokoval kolemjdoucí. Vyzýval je k bitce

FC Zbrojovka Brno – FC Vysočina Jihlava 1:3
Poločas: 0:2. Branky: 72. Magera – 20. Urblík, 45+4. Klíma, 59. Klíma. Rozhodčí: Pechanec – Vlasjuk, Boček. Žluté karty: Sukup, Kříž, Šural – Urblík, Schumacher. Diváci: 3113.
Zbrojovka Brno: Melichárek – Sukup, Gáč, Pavlík, Eismann – Bariš – Štepanovský (80. Jakub Šural), Kříž, L. Krejčí (55. Zikl), Lutonský (65. Jambor) – Magera.
Vysočina Jihlava: Vejmola – Vaculík, Tlustý, Štěpánek, Schumacher – Machuča – Fulnek, Klobása, Urblík (77. Nerad), Zoubele (69. Javůrek) – Klíma (87. Vedral).

Ilustrační foto.
V Kníničkách vyrostou domy se 67 byty. Včetně lékárny nebo ordinace