Třetí místo drží Hradec Králové, druhá Jihlava posbírala ještě o tři body víc a první České Budějovice mají dokonce dvanáctibodový náskok na Brno. Pouze vítěz si zajistí přímý postup mezi elitu. „Ambice naše i klubu byly úplně jiné. Nemůžu podzim hodnotit pozitivně,“ volil opatrná slova brněnský gólman Dušan Melichárek.

Jenže poslední domácí prohrou 1:2 s Vlašimí načala Zbrojovka už druhou polovinu soutěže. Na jaře ji čeká pouze čtrnáct kol. „Vždycky budu věřit, nedávám hlavu do písku. Potřebujeme udělat šňůru a dotáhnout se,“ upozornil brankář, jenž na podzim nechyběl ani minutu.

První trenink hokejové Komety Brno v DRFG aréně - na snímku Lukáš Kašpar.
Mág Kašpar se dostává do formy. Blížím se k ideálu, libuje si

Největší potíž Zbrojovky spočívá v domácích duelech. Stadion v Srbské ulici je její hájemství. Jenže Brňané tady vyhráli jen čtyřikrát, dvakrát remizovali a dvakrát padli.

DOMÁCÍ ZTRÁTY

Ztrátu znamenají hlavně dvě bezbrankové remízy v řadě s Varnsdorfem a Sokolovem i prohra s Vlašimí. „Potřebujeme větší hlad po gólu. Vytvoříme si situace, dostaneme tam centry, ale to je málo. Tyto situace rozhodují zápasy s mužstvy, která k nám přijedou v bloku,“ zlobil se brněnský obránce Pavel Eismann.
Zdroj: Deník/Markéta Evjáková
Přestože má brněnský celek druhého nejlepšího střelce soutěže v podání devítigólového Lukáše Magery, schází týmu příspěvek dalších hráčů. „Některé věci se výrazně změnily, třeba držení míče. Chybí nám však rychlejší přechod do útoku, víc hráčů do vápna k zakončení,“ hodnotil brněnský kouč Pavel Šustr.

K prvnímu týmu přišel na konci srpna místo Romana Pivarníka, který neustál prohru 1:2 v Prostějově. Po sérii osmi utkání bez porážky však jeho svěřenci selhali 1:2 v Třinci i s Vlašimí. „Po příchodu trenéra Šustra hrajeme kompaktněji, zlepšili jsme herní disciplínu. Je tady spousta mladých hráčů. Vidím pozitiva, ale musíme pracovat,“ podotkl Eismann.

Kouč Šustr dává hodně příležitostí devatenáctiletým mladíkům, které vedl v dorostu. Jenže přísnější měřítko podle něho snese pouze Antonín Růsek. „Ostatní musejí ve všem hodně přidat, je před nimi ještě dlouhá cesta, aby se z nich stali ligoví hráči. Ať už to je Laďa Krejčí, Dominik Kříž, Dan Jambor, nebo speciálně Martin Zikl. Někdy si myslí, že to půjde samo, ale nepůjde,“ upozornil trenér.

Trenér Zbrojovky Pavel Šustr.
Odreagování kouče Šustra po bídném podzimu? Jedině obouchání kachliček