Prodloužil tak vítěznou sérii na tři utkání, byť dvě před reprezentační přestávkou Zbrojovka vyhrála ještě pod taktovkou Pavla Šustra. „Mám výhrady a budeme si o nich s hráči povídat, ale náš cíl byl vítězství, s tím jsem spokojený,“ hodnotil úvodní bitvu na brněnské lavičce Machálek.

Výtky měl především k defenzivní činnosti. „První poločas jsme zvládli výsledkově velice dobře, ve druhém jsme se nezhoršili, ale mrzí mě obdržený gól. Pořád je to syrové, nejsme ještě top tým, neprezentujeme se potřebnou dávkou bezpečnosti, směrem dozadu jsme zranitelní,“ potvrdil.

Trenér Miloslav Machálek.
Rychlost, agresivita, modeluje Machálek Zbrojovku. Dává nám pokouřit, říká Krška

Už před přestávkou chtěl zasáhnout do sestavy, nakonec to udělal až po ní, byť jeho tým vedl o tři góly. „Chtěl jsem být trpělivější a nechtěl jsem někoho brzy střídat, abych mu nevzal chuť do další práce, ale výkon Kršky se mi nelíbil,“ objasnil kouč poločasové střídání.

Zbrojovka o triumfu rozhodla v poslední čtvrthodině prvního poločasu. Aktivní domácí po půlhodině zavřeli Varnsdorf před jeho brankou a po dvou sražených centrech se do míče na hranici pokutového území opřel Jakub Přichystal, který krásnou ránou otevřel skóre. „Chtěl jsem to hrát z první, ale rozmyslel jsem si to. Hráč mi tam dal nohu, tak jsem si ho obhodil a pak jsem vypálil pod břevno,“ popsal svou trefu třiadvacetiletý útočník.

Ihned po rozehrání brněnský tým opět napadal a za pět minut se dočkal další trefy. Centr kapitána Pavla Eismanna z levé strany našel Antonína Růska, který jej pohodlně dopravil do sítě. „Od začátku jsme na ně vletěli, nenechali jsme je ani rozehrát balon, vysoký presink nesl ovoce,“ popsal náročný styl nového kouče útočník Růsek.

Milan Valachovič, nový trenér fotbalistů Sokola Lanžhot.
Po Machálkovi. Novou éru Líšně otevře fotbalový pracant Valachovič

Povedenou první půli zakončili domácí třetí brankou. Ve 41. minutě agilní Přichystal vybojoval pokutový kop. Byť sudí chvíli otálel, zapískal a s přehledem jej proměnil Ondřej Vaněk. „Pokryl jsem si míč, dal jsem si ho na pravou stranu, on mi podkopl levou nohu a spadl jsem. Říkal jsem rozhodčímu, že to je faul. Nevím, co tam vymýšlel,“ uvedl Přichystal.

Zatímco se Zbrojovka se neustále hnala dopředu, jak nový trenér požaduje, umožnila vinou několika nedorozumění hostujícímu týmu příležitosti. Po chybě uprostřed hřiště se dostal k míči David Breda a v 62. minutě sebral brankáři Jiřímu Floderovi nulu.

Machálkovi ovšem vyšel tah s Přichystalem, jehož vedl v Líšni a vrátil ho do sestavy. Ten se v 84. minutě odvděčil druhou brankou. „Zbrojovka vyhrála naprosto zaslouženě, přejela nás v silové složce, v soubojích v šestnáctkách, kde se rozhoduje. Svými parametry je výš než ostatní mužstva ve druhé lize, bude v top trojce bojovat o postup,“ pronesl hostující kouč David Oulehla.

Brno před víkendem poskočilo o bod před Hradec Králové na čtvrtou příčku.

Zbrojovka Brno – Varnsdorf 4:1 (3:0)
Branky: 30. Přichystal, 35. Růsek, 42. Vaněk (pen.), 84. Přichystal – 62. D. Breda'Rozhodčí: Cihlář – Vitner, Vodrážka
Žluté karty: 24. Bláha (Varnsdorf)
Zbrojovka Brno: Floder – Sedlák, Jakub Šural, Kryštůfek, Eismann – Krška (46. Štepanovský), Bariš, Vaněk (75. Magera), Šumbera (55. A. Fousek) – Růsek, Přichystal.
Varnsdorf: Vaňák – Rudnytskyy, Lehoczki, Ngimbi, Heppner – Bláha, M. Kubista – Barac, Kocourek (76. L. Novák), D. Breda (70. Schön) – Ondráček (46. Micovčák).