Přidali a najednou to jde. Fotbalisté Zbrojovky o úroveň zvedli nasazení, agresivitu a na domácím hřišti se dočkali druhého vítězství ve druhé lize. V předehrávce pátého kola zdolali dosud suverénní České Budějovice 2:1. „Říkali jsme si, aby zápas byl bojovnější. Hlavně doma musíme soupeře válcovat, pak teprve můžeme hrát nějaký fotbal,“ připomněl brněnský obránce Lukáš Vraštil.

Už od první minuty předvedla Zbrojovka mnohem odvážnější výkon než na hřišti Viktorie Žižkov, kde před týdnem prohrála 2:3. „Na Žižkově jsme se dopouštěli chyb, byť jsme nebyli pod tlakem. Tentokrát jsme předvedli bojovnější výkon, skloubili jsme pozornost, důraz ve středu pole i kombinační hru,“ pochvaloval si brněnský kouč Roman Pivarník.

Po osmi obdržených gólech v předchozích čtyřech kolech posadil jen na lavičku stopera Petra Pavlíka, poprvé v základní sestavě nastoupil Lukáš Kryštůfek. „Pavlík byl u dvou gólů Žižkova. Kryštůfek čeká na šanci, je silnější na balonu, víc dynamický,“ vysvětlil Pivarník.

Ilustrační fotografie.
Volby? Do brněnského zastupitelstva chtějí Sportovci i Maffie.cz

Defenzivní čtyřce navíc vypomáhal i zbytek mužstva. „Kluci bránili jako psi, suprově nám pomáhali. Takhle to má vypadat, že budeme bránit jako tým, všichni pod balonem a sbírat ho. Do moc šancí jsme Budějovice nepustili,“ těšilo Vraštila.

Brněnský celek poslal do vedení kdo jiný než Lukáš Magera. Pátý gól v pěti dosavadních kolech vstřelil hlavou. „Gólman na poslední chvíli řval na svého hráče, že tam nejde, takže jsem věděl, že bude na půl cesty. Chtěl jsem balon prodloužit a spadl tam, asi šťastný gól,“ pravil lakonicky Magera.

V závěru první půle si po přímém kopu Pavla Eismanna srazil míč do branky hostující Lukáš Havel po souboji s Vraštilem. „Probíhal jsem tam a myslel, že míč budu hrát, trošku mě přelétl. Pak jsem se otočil a viděl ho v síti. Hráče jsem zmátl, takže myslím, že jsem odvedl kus práce,“ culil se brněnský zadák.

Kometa porazila Spartak Moskva, účastníka KHL, 4:2.
Skalp účastníka KHL. Pohodář Mueller režíroval výhru Komety nad Spartakem Moskva

České Budějovice krátce po přestávce už jen snížily zásluhou Lukáše Havla. V tabulce jim patří třetí pozice, Zbrojovka poskočila na šesté místo. „U Zbrojovky jsem viděl obrovský rozdíl v nasazení. Žižkov ji v něm předčil. Teď jsme počítali, že Brno bude pod tlakem, což se potvrdilo a v první půli vyhrávalo osobní souboje. V tom byl propastný rozdíl oproti zápasu na Žižkově. Zbrojovka zápas zaslouženě zvládla,“ uznal hostující kouč David Horejš.

Zbrojovka Brno – Dynamo České Budějovice 2:1 (2:0)
Branky: 26. Magera, 43. L. Havel (vla.) – 50. L. Havel
Rozhodčí: Klíma – Koval, Petřík
Žluté karty: 45. Vraštil – 42. Helešic, 55. Kladrubský
Diváci: 2246
Zbrojovka Brno: Melichárek – Jakub Šural, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Bartolomeu, Bariš, Kříž (76. Sedlák), Lutonský – Růsek (60. L. Krejčí), Magera (90. Pavlík).
České Budějovice: Křížek – Helešic, L. Havel, P. Novák, Kladrubský – Havelka, Gebert (46. Táborský) – Mršič, Javorek, Wermke (72. Šplíchal) – Ledecký (75. Pouček).

V detenčním ústavu brněnské Vazební věznice žijí nejtěžší zločinci, které k činům přimělo psychické onemocnění. Po rekonstrukci pavilonu pro ně věznice má o patnáct míst více.
Věznice má víc místa pro duševně nemocné zločince. Na stavbě se sami podíleli