Na závěr soustředění pak zdolali druhý celek tamější nejvyšší soutěže Hibernians 3:1. „Výsledkově je to poměrně slušné, až na zápas s Táborskem v Líšni, který jsme prohráli. V herním projevu jsou však vždycky rezervy, také se Slovanem Bratislava jsme byli lepší v obranné fázi než v útočné. Sice jsme dali tři góly, ale v držení míče a součinnosti nejsme tam, kde chceme,“ vzkázal z Malty brněnský kouč Pavel Šustr a vracel se k finálové výhře 3:0 se slovenským soupeřem.

Každý kouč i hráč opakuje, že výsledky v přípravě nic neznamenají, což si Jihomoravané moc dobře uvědomují. Před rokem totiž Tipsport ligu taky ovládli, jenže na jaře z nejvyšší soutěže sestoupili. „Máme teprve leden, spousta času do března vše vylepšovat. Do jara vlétneme. Trenér má bojovnou povahu a snaží se nám to vštěpit,“ poznamenal brněnský stoper Petr Pavlík.

Krasobruslař Michal Březina.
Březinovi se medaile vzdálila

Do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vstoupí Zbrojovka až 2. března v Chrudimi, ovšem už na maltském soustředění krystalizuje optimální základní jedenáctka. „Podle výkonů se dá sledovat, v jakém jsou hráči stavu. Víme, že někteří těžké zápasy zvládají líp a někteří hůř, takže určitý obrázek jsem si už vytvořil,“ pronesl Šustr.

Zimní příprava Zbrojovky:
Tipsport liga, skupina C:
Zbrojovka – Znojmo 5:2
Zbrojovka – Táborsko 1:4
Nitra – Zbrojovka 1:3
Tipsport Malta Cup:
Táborsko – Zbrojovka 0:2
Zbrojovka – Sl. Bratislava 3:0
Ostatní příprava:
Hibernians – Zbrojovka 1:3
Sobota 2. února, 11.00:
Jihlava – Zbrojovka
Sobota 9. února:
Nitra – Zbrojovka
Sobota 16. února, 11.00:
Skalica – Zbrojovka
Sobota 23. února:
Zbrojovka – Vyškov (bude upřesněno)

V zimní přípravě piluje rozestavení na dva útočníky místo na tři, s nimiž nastupoval na podzim. Jiný pohyb vyžaduje od záložníků. „Chceme mít větší počet hráčů vepředu, abychom se dostali ve víc lidech do zakončení,“ přiblížil Šustr.

Změna zatím mužstvu svědčí, skórovalo v každém ze šesti utkání a dohromady nastřílelo sedmnáct branek. „Trenér nás nutí, abychom se i my tlačili do vápna a nenechávali to na dvou, třech hráčích. Chodíme do vápna ve větším počtu a jsou z toho šance,“ sdělil na klubovém webu brněnský defenzivní štít Damián Bariš.

Zbrojovka dál hledá posily, zatím přivedla jen levonohého záložníka Šimona Šumberu z Třince, který už v Brně hrál. „Troufám si říct, že pro nás bude určitě platný hráč. Situace kolem dalších křídel nebo krajních obránců je pořád otevřená. Díváme se i po hráčích, kteří se třeba nevejdou do ligových kádrů, takže stav ještě není konečný,“ doplnil brněnský trenér.

V brance si na roli jedničky po odchodu Dušana Melichárka zvyká třiadvacetiletý Pavel Halouska, jemuž kryje záda o rok mladší Jiří Floder. „Věřím, že to zvládnou. Zápasy, ve kterých Pavel chytal, zvládal bez problémů. Máme dva naše gólmany a pracujeme s nimi,“ zopakoval Šustr.

Ve čtrnácti jarních kolech Brno musí ze sedmé příčky stáhnout sedmibodové manko na Hradec Králové, jemuž patří třetí pozice zajišťující baráž. „Máme to ve svých rukách. Sami jsme se dostali do takové pozice. Brno patří do ligy a nikdo nám nepomůže,“ burcoval Pavlík.

Ilustrační foto.
Start obměnil kádr a opět zaútočí na postup