Od pondělí totiž budou zakázané hromadné venkovní akce nad dvacet lidí. Profesionální i registrovaný sport dostane výjimku. Jenže fanoušci se na stadion nedostanou. „Všichni funkcionáři v klubu pracujeme bez nároku na honorář a fotbal děláme pro lidi, kteří pak na stadionu plní náš rozpočet. Vůbec se nám nelíbí, že se vstup návštěvníků na zápas zakáže,“ uvedl Jiří Bartoš, manažer divizního Lanžhota.

Tam třeba na bezbrankové utkání prvního kola divize D s Hodonínem dorazilo šest set padesát diváků. „Pro nás nemá bez lidí smysl hrát,“ prohlásil Bartoš.

Ivan Michalica se gólově rozparádil.
„Henry“ z Oslavan úřadoval. Ke kanonádě přispěl šesti brankami

Hlavní body pravidel pro pořádání zápasů regionálního fotbalu:
(platná od 24. září a nejspíš do 4. října):
- utkání ve venkovních prostorech se smí zúčastnit maximálně 50 diváků
- nad 50 diváků se smí utkání zúčastnit pouze v případě, že mají všichni pevně určené místo k sezení (max. 1000)
- organizátor je vždy povinen zabezpečit rozestup mezi diváky nejméně dva metry
- důrazně se nedoporučuje instalovat přenosná místa k sezení navíc
- osoby mimo areál se do divácké kvóty nezapočítávají

A bezpečnostní opatření se dotkla fotbalových amatérů už minulý víkend. Utkáním přihlíželo maximálně padesát lidí. V případě, že měli všichni samostatné místo k sezení, jich mohlo dojít až tisíc. Jenže na menších vesnicích se stojí většinou jen u zábradlí. „Dostali jsme manuál od asociace, který udělala dobře, ale je určený spíš pro kluby na vyšší úrovni, kde mají tribunu a sedadla. U nás máme dlouhé lavičky a je téměř nereálné hlídat rozestupy mezi lidmi. Neumím si to vůbec představit,“ hlesl místopředseda jedovnického fotbalu Lukáš Kunc.

Jedovnice nastupují v blanenském okresním přeboru. Na jejich zápasy chodí i sto padesát diváků. V sobotu jich na duel s Velkými Opatovicemi, který ovládly 5:0, došlo jen stanovených padesát. „Problém ale za nás vyřešilo počasí, protože pršelo a ani jsme nevěděli, jestli zápas odehrajeme. Navíc přes sto lidí chodí spíš na okolní týmy, což Opatovice úplně nejsou,“ vysvětlil Kunc.

Zato o brněnské derby v krajském přeboru mezi domácími Bohunicemi a Bystrcí zájem byl. „Máme výhodu, že u nás lidé můžou stát na mezi u hřiště, což už není v areálu. Na tribuně a za zábradlím jich bylo jen padesát,“ uvedl předseda bohunického klubu Lubomír Němec, jehož tým v utkání uspěl 4:3.

Při galavečeru MMA Oktagon 16 v Brně se blýskli Rony Paradaiser nebo Tereza Bledá.
Paradeiser si při Oktagon 16 v Brně vysloužil odměnu za výkon večera

Profesionální kluby mají z přítomností lidí na stadionu vysoké příjmy, ale i amatéři vydělávají na vstupném a prodeji v bufetu. „Nejsme na tom sice závislí, ale jde vždycky o dobrou pomoc. Proti soupeřům, jako je Bystrc nebo další brněnské celky, se vždycky nějaké peníze vyberou. A nejsou vůbec špatné,“ přiznal Němec.

Některé zápasy i v nižších fotbalových soutěžích se kvůli výskytu nemoci Covid-19 v kádru odkládají a dohrávají se pak většinou v týdnu. V současné době se diskutovalo také o úplném přerušení soutěží. „Když se zápasy zastaví, sezonu už nedoženeme. Jde o velký problém kvůli nedostatku náhradních termínů. V týdnu ani v pátek kluky na hřiště nenaženeme kvůli práci, navíc je dřív tma. Tři a víc odložených zápasů může být pro letošní ročník likvidační,“ poznamenal Kunc.