Milana Bartesku fotbal stále ďábelsky hřeje u srdce; úplně stejně jako před lety, kdy patřil k uznávaným špílmachrům na scéně nejvyšší soutěže. Z jeho přehledu a výtečné kopací techniky se těšili fanoušci Dynama České Budějovice, Viktorie Plzně, Jablonce nad Nisou nebo Příbrami.

V první polovině letošní sezony řádil na okresních trávnících v táborském regionu. Svůj um i elán přetavil ve 21 vstřelených gólů a vedení v tabulce přeborových kanonýrů Táborska.

Kde „Bartes“ bere chuť prát se s mladíky v zápasech, po kterých je nejlákavější odměnou pivo, klobása a obvaz na okopané kotníky?

„Když to miluješ, není co řešit,“ vypálí s úsměvem. „Člověk hraje fotbal celý život a nechce se mu to jen tak zabalit. Na prvním místě je samozřejmě zdraví. To mi pořád docela dobře slouží, takže zatím končit nehodlám.“

Jeho podzimní střelecký počin je toho důkazem. Co za ním vězí? „Je to jednoduché, máme totiž výbornou taktiku a systém hry. Všichni ostatní brání, pracujou na mě, no a já dávám góly,“ směje se muž, který se už devátým rokem živí jako tiskař. „Dělám u kamaráda Martina Janouška, který mne do Želče před několika lety přivedl, a rozhodně si nestěžuju,“ informuje.

Jak moc se vlastně změnil Milan Barteska od doby, kdy běhal po prvoligových trávnících? „Řekl bych, že nijak zásadně. Ať už to byla liga nebo teď kraj a okres, pořád se na zápasy těším. Navíc i kamarádi mi říkají, že vypadám nejmíň deset let pořád stejně,“ tvrdí. „Je pravda, že jsem klidnější než dřív, možná i proto, že člověk neví, kdy přijde konec. Dokonce i s rozhodčími už vycházím jinak,“ mrkne šibalsky.

Od zimy mu do harmonogramu přibyla další položka, to když se ujal trenérského kormidla v Sokole Mladá Vožice, který hraje I. B třídu. „Je to tam zatím super, baví mě to. Pro mě je to teď ve fotbale prvořadé, ale myslím si, že to půjde se zápasy v Želči docela dobře skloubit,“ věří zkušený harcovník.

Ve fotbalové torbě mu žádné nesplněné touhy nezůstaly. „Nějaké velké plány už vážně nemám. Jsem rád za to, že jsem mohl hrát ligu, nasbíral v ní skoro tři sta startů a vyhrál s Jabloncem Český pohár,“ potvrdil Milan Barteska. „Známí mi občas říkají, že jsem to měl v té době zkusit někde v zahraničí. Možná mají pravdu, ale to už nezměním. Teď mám radost z toho, že můžu hrát fotbal a chodit to po zápase s klukama probrat na pivko. A znovu říkám, dokud mi bude sloužit zdraví a nebudu na hřišti na obtíž, nehodlám to nijak měnit,“ dodal.