V zimní přestávce tým opustil trenér Ivan Pihávek, kterého nahradil Josef Blažek. Jak moc vás odchod hlavního kouče překvapil?
Nepřekvapilo nás to, protože jsme věděli, že podobný scénář může nastat. Trenér se už při svém nástupu k nám netajil tím, že má stále ambice trénovat ve vyšších soutěžích, takže jsme ho s tím přiváděli. Byli jsme domluveni, že pokud nějaká nabídka přijde a on bude mít zájem ji přijmout, nebudeme mu bránit. A ta přišla z divizní Hostouně. Jako náhradu jsme oslovili Pepu Blažka, který ví, do čeho jde. Vrátil se po půl roce, mužstvo velmi dobře zná, takže se určitě nebude jednat o změnu, která by měla vést k horším výsledkům. Takže pro nás se nic nemění.

Jaké jsou tedy cíle vašeho mužstva pro jarní část soutěže?
Pokaždé říkám, že se chci pohybovat na pódiových příčkách, což znamená do třetího místa, ale jsem realista a myslím si, že v letošní sezoně na takové umístění nedosáhneme.

S jakým umístěním tedy budete spokojen?
Úspěchem bude, když skončíme do pátého místa. Všechno se ale bude odvíjet od toho, jestli budeme zdraví, protože stejně jako většina našich soupeřů, nemáme momentálně dostatečně široký kádr. Pokud se nám ale zranění nevyhnou, což si samozřejmě nepřejeme, budeme mít velký problém udržet i prozatímní šesté místo.

Zmínil jste nedostatečně široký kádr, chystáte se ho nějakým způsobem posílit?
Jsme v kontaktu s jedním velmi zkušeným hráčem, který by nás mohl pro jarní část soutěže posílit. Nyní čekáme na to, jak se rozhodne, jestli na naši nabídku kývne nebo ne. Rozhodnutí by ovšem mělo padnout až týden před prvním mistrovským utkáním. Jinak žádné velké změny nechystáme. Nikdo další by neměl přijít ani odejít, takže kádr by měl zůstat stejný jako v podzimní části.

Jan Žambůrek (vpravo) v dresu Brentfordu
První hráč z tohoto století. Mladík ze Slavie přepsal historii v Anglii

A neplánujete zapojit i hráče z vaší mládeže?
Bohužel naše mládež a především dorost není na tak vysoké úrovni, abychom si mohli pomoci z vlastních zdrojů, takže doplnění kádru pro I. A třídu nepřichází v úvahu. Řeknu upřímně, že budeme rádi, když dva hráči doplní naše béčko v okresním přeboru. Víme, že kvalitu mládeže bychom potřebovali výrazně posunout, protože jde o místo, kde nás nejvíce tlačí bota.

V čem vidíte hlavní problém?
Vzhledem k tomu, že jsme v blízkém okolí Příbrami, máme několik svých nejtalentovanějších mládežníků v mužstvech 1. FK Příbram a Spartaku Příbram. V tom ovšem nevidím problém, když má někdo talent, je naprosto v pořádku, že se zkusí prosadit ve vyšší soutěži. Horší je, že další kvalitní hráči chybí, což je problém celého českého fotbalu, protože základna se stále zmenšuje, což se pak odráží i na úrovních jednotlivých soutěží.

Často se ale stává, že pokud se hráči ve vyšších soutěžích neprosadí, vrátí se posléze zpět do mateřského klubu, jakou s tím máte zkušenost v Podlesí?
Tohle je velmi těžké, jde o individuální záležitost. Přijde puberta a v dnešní době to dopadá tak, že většina těchto fotbalistů nakonec ztratí o fotbal zájem a úplně skončí. Nebo jdou hrát do nižších lig v Německu nebo Rakousku, které sice mají ještě mnohem nižší úroveň, než je tomu u nás, ale hráči si tam vydělají několik tisíc korun. Nejhorší je, že tam odcházejí úplně zadarmo.

Co tedy udělat proto, aby se situace nejen u vás v klubu zlepšila, začal se opět zvyšovat zájem o fotbal a především kvalita hráčů?
V první řadě je důležité, aby bylo silné vedení na svazu, které dokáže vrátit veřejnosti chuť do fotbalu. Když se pak zaměříme na Příbramsko, potřebujeme, aby zdejší ikony jako Zápotočný, Kočí nebo Slepička po konci své profesionální kariéry šli hrát právě tyto nižší soutěže, aby předávali ostatním hráčům nejen zkušenosti, ale pomohli také s jejich fotbalovým růstem. A je úplně jedno, jestli to bude v Podlesí, Tochovicích nebo třeba na Dobříši. Míru Slepičku jsme měli v Podlesí, kde svým přístupem ukázal, jaká je persona a spoluhráči se od něj mohli učit. Nedávno jsme třeba zkoušeli zapojit Jana Riegela do tréninkového procesu k mládeži, ale bohužel je tak pracovně vytížen, že z časových důvodů nemohl pokračovat, ale tohle je určitě cesta.

Ilustrační foto.
Mladý fotbalista zkolaboval. Záchranáři museli použít defibrilátor