„Přivádíme hráče se zkušenostmi z těžkých zápasů, které odehrál jak v reprezentaci, tak i v zahraničních soutěžích. Je ve velmi dobrém fotbalovém věku, trenér s ním může počítat na všechny pozice v ofenzivě,“ nechal se slyšet sportovní ředitel letenského klubu Tomáš Rosický.

Jakub Jankto (vlevo) proti Litvě.
Lepší než Bale, básní o Janktovi fanoušci Getafe. Hvězdu předčil španělštinou

Šestadvacetiletý Jankto se vrací do Česka po osmi letech. Odchovanec Slavie nastupoval v sešívaném dresu v mládežnických kategoriích, ale za první tým nikdy nehrál. Už v osmnácti letech totiž přestoupil do italského Udinese. V sezoně 2018/19 se stěhoval do Sampdorie Janov, kde strávil tři sezony. Loni odešel do Getafe, za které ale odehál vinou zranění jen 15 zápasů.

„Jakub přichází proto, abychom ještě zkvalitnili kádr a umožnili trenérovi větší variabilitu při skládání sestavy,“ doplnil Rosický, který už v létě přivedl do Sparty jiného někdejšího slávistu Jana Kuchtu. 

Když se před časem začalo spekulovat o zájmu Sparty o Jankta, na sociálních sítích se objevilo starší video, na kterém se fotbalista dušoval, že by rudý dres nikdy v životě neoblékl. „Hrál jsem za Slavii, jsem slávista,“ tvrdil Jankto. „V tomhle jsem věrný.“

Jan Kuchta vyměnil Slavii za Spartu.
Profesionální Jidáš, fakující Mr. Bean. Sešívaní se trefují do exslávisty Kuchty

Později se snažil vysvětlit, že šlo jen o nadsázku. „Ano, správně, je to tak, máte úplnou pravdu. Celý stream totiž nebyl úplný troll,“ reagoval na svém Instagramu.

Teď o Spartě mluví jako o klubu, se kterým chce spojit svoji budoucnost. „Sparta je pro mě ideální klub. Doufám, že to nebude jenom na rok a že mě potom třeba Sparta koupí, budoucnost bude daleko zářivější a já tu budu moci strávit třeba několik šťastných let.“