Jedenačtyřicetiletý gólman jihočeského celku nestačil akorát na hlavičku brněnského útočníka Antonína Růska, jenž se trefil v letošní sezoně podruhé v devíti duelech. „Dreksič (obránce Pavel Dreksa – pozn. red.) se podíval a dal tam nadýchaný centr, našel jsem si ho a zaplaťpánbůh to tam spadlo. Škoda ale dalších šancí a závarů, které jsme bohužel nevyužili,“ litoval Růsek.

Ten odehrál plnou porci devadesáti minut v utkání poprvé od porážky 2:4 se Sigmou Olomouc 20. září. „Osobně jsem měl první poločas hrozný. Neudržel jsem míč, nedařilo se mi ani na balonu. Celkově to na mě taky dopadlo, týmu jsem nepomohl, nebudu se za nic schovávat,“ nešetřil kritikou na svůj výkon jedenadvacetiletý forvard.

Rozhodčí Robert Hájek.
Pochází zlo i z Moravy aneb Verboval Hájek sudí do Rajhradic?

Přesnost střel
Zbrojovka Brno v sezoně 2020/2021:
soupeř Sparta Praha: 11 střel, 5 střel na branku
Bohemians: 12/8
Zlín: 7/5
Olomouc: 10/3
Plzeň: 7/3
Karviná: 5/3
Jablonec: 9/3
Příbram: 7/1
Slavia Praha: 4/3
České Budějovice: 10/7

Jenže ve druhém poločase jako by najednou výrazně ožil nejen on. Brněnští fotbalisté za pětačtyřicet minut ohrozili Drobného hned sedmkrát. „Byli jsme aktivnější a měli jsme daleko víc míč na kopačkách. Myslím, že jsme ještě nikoho nedostali pod takový tlak, jenže jsme situace nevyřešili a v závěru jsme byli potrestáni,“ poznamenal brněnský kouč Miloslav Machálek.

Jeho týmu připsali statistici v duelu desátého kola FORTUNA:LIGY šestašedesát nebezpečných útoků, což je o devatenáct víc než Českým Budějovicím. „Šance jsme sice měli, ale byly to spíš závary. Kdybychom z toho něco vytěžili, je to nezasloužené. Někdy je zkrátka lepší prohrát a poučit se z chyb,“ prohlásil jasně brněnský kapitán Dreksa.

Zbrojovka patřila loni ve druhé lize mezi nejofenzivnější celky soutěže a i po postupu mezi elitu ukazuje, že se do gólových šancí umí dostat. V šesti z deseti prvoligových utkáních totiž své soupeře přestřílela. Nejméně pokusů předvedla v minulém kole na hřišti pražské Slavie, když jí k senzační remíze 1:1 stačily pouze čtyři pokusy.

Brno 6.12.2020 - domácí FC Zbrojovka Brno v červeném proti SK Dynamo České Budějovice
Hráči si pohrávají s osudy lidí v klubu, soptil po prohře kouč Machálek

Přesto se Brňané prosadili v letošní sezoně jen devětkrát a jsou třetím nejméně skórujícím týmem v lize. Horší bilanci mají pouze Opava a Příbram, oba celky vstřelily osm branek.

Na nízkou produktivitu doplatila Zbrojovka i v sezoně 2017/2018, kdy na dva roky opustila prvoligovou fotbalovou scénu. Tehdy ve třiceti zápasech vstřelila dvacet gólů. „Nemyslím si, že psychika hráčů je dole, zápasů je před námi ještě strašně moc. Takhle ale pokračovat nemůžeme,“ líčil Dreksa.

V dalším utkání se Brno střetne v sobotu s Pardubicemi, které jako nováček soutěže mají sedmou nejlepší obranu v první lize.