První jmenovaný na jaře ve Zbrojovce hostuje právě z Viktorie, takže kvůli dohodě klubů nenastoupí do utkání, které začíná ve Wedos Areně v půl sedmé večer. „Bohužel to tak je, občas někdo vypadne kvůli zranění, teď Perňa. Je to škoda. Myslím, že poslední čtyři zápasy, kdy jsme hráli spolu, jsme vypadali dobře. Body jsme sice pokaždé neměli, ale byli jsme minimálně vyrovnaný soupeř, nebo lepší. Věřím, že si i bez Perni poradíme,“ říká brněnský zadák Šural.

Brněnští hokejisté (v modrém) v utkání 48. kola české extraligy zdolali na domácím ledě Liberec.
Kometa s Libercem natáhla sérii výher, Královi na gól stačilo 13 sekund

Trenér Zbrojovky Richard Dostálek přešel na systém se třemi obránci po domácí prohře 0:3 s Libercem. Zbrojovka pak zvítězila v Opavě 2:0, doma se Zlínem remizovala 0:0, padla na hřišti Bohemians 1:2 a v Olomouci 0:1.

Šural má blíž k pozici uprostřed obrany, ovšem mnohokrát hrál na kraji čtyřčlenné řady. Teď nastupuje na pozici levého stopera v tříobráncovém systému. „Hraje se mi líp na stoperu, ale nemám problém hrát nalevo nebo napravo. V tříobráncovém systému je to jedno,“ povídá čtyřiadvacetiletý zadák.

Grafika před utkáním Zbrojovka Brno vs. Viktoria Plzeň.Grafika před utkáním Zbrojovka Brno vs. Viktoria Plzeň.Zdroj: Deník / Tomáš Marek

Mezi čtyřčlennou a tříčlennou defenzivní linií je rozdíl v taktických úkolech fotbalistů. „Klasický krajní bek spíš zavírá lajny, zajišťuje stopera při dlouhém balonu. V tříbekovce jsme vyloženě stopeři, akorát jsme tři. Moc do lajny nejdu, držím si střed, abych byl nastejno s dalšími stopery,“ podotýká.

Ať Zbrojovka nastoupí se čtyřmi nebo se třemi obránci, role defenzivního lídra zůstává kapitánovi Dreksovi, který diriguje spoluhráče. „Ve třech je to možná jednodušší na organizaci než ve čtyřech. Když jsou dva stopeři plus dva krajní beci, každý má jinou práci, ale když jsme tři stopeři, dělíme se o to stejné a víc o sobě víme. Při bránění k nám ještě spadají halfbeci a jsme tam v pěti,“ vysvětluje Šural, který si v sobotu může připsat padesátý prvoligový start.

Proti Plzni nejspíš stálou dvojici doplní Jan Moravec, nebo další stoper Jan Hlavica. V tabulce šestá Viktoria na podzim na svém trávníku zdolala Brno hladce 4:1. Teď nastává odveta. „Hrát proti takovým týmům je vždycky svátek. Pokud hráči předvedou nejlepší možný výkon, dá se hrát proti každému,“ poznamenal trenér Dostálek.

V letošním ročníku Plzeň tápe, venku vyhrála jediný z posledních osmi zápasů a získala tam jen deset z celkových 31 bodů. „Pořád je to Plzeň, má kvalitní hráče, i když teď není úplně v pohodě. Řekli jsme si, že z každého zápasu chceme vytěžit maximum a je jedno, zda hrajeme s Plzní, Spartou, Příbramí nebo Opavou,“ hlásí Šural.

Brněnský thajboxer Tomáš Hron při Noci válečníků v Liberci knokautoval Maria Jagatice z Chorvatska.
Vítěz jako přejetý parním válcem. Oktagon do Brna přináší pyramidu thajboxerů

Rodák ze Šakvic na Břeclavsku v týdnu prodloužil smlouvu v Brně do léta 2023. „Bavili jsme se delší dobu, akorát trvalo domluvit se na podmínkách. Věděl jsem, že ve Zbrojovce chci zůstat a jsem rád, že to tak dopadlo,“ těší Šurala.