Více než tři sta talentů sdružuje pod svou střechou legendární fotbalová škola, která za dobu svého fungování poslala do světa spoustu hvězdných plejerů. Řada z nich vykonala dobrou službu i samotné Barceloně.

Lionel Messi (FC Barcelona).
Slavia vs. Barcelona? Těchto 12 hráčů Barcy má větší hodnotu než celá Slavia

Zlaté časy díky ní prožívala Barca pár let nazpět, kdy v jejím hlavním týmu bok po boku válela generace Xaviho, Iniesty či Puyola a s ní Messi, Busquets, Piqué či Fabregas.

V listopadu 2012 dokonce nastala historická chvíle, když v zápase proti Levante musel kvůli zranění střídat Brazilec Dani Alves. Na jeho místo přišel Martin Montoya a celou jedenáctku tak v tu chvíli tvořili odchovanci akademie.

Tato úspěšná éra Barcelony znamenala také parádní časy pro španělskou reprezentaci, která mezi roky 2008 až 2012 slavila prvenství na dvou evropských šampionátech a jednom světovém. „Pracujeme na tom, aby se tato doba opakovala, ale je to velmi obtížné,“ uvedl před rokem šéftrenér Marc Carmona.

Po úspěchu problémy

Další roky totiž nebyly tak slavné. Vztah mezi La Masií a klubem začal trochu skomírat, a talentů pro „áčko“ ubývat. A v dubnu 2018 tak naopak přišel zápas, kdy Blaugranas neměli v základu ani jednoho
zástupce, kterého by vypiplali v akademii. A letos v červnu pak nebyl ani jeden hráč z La Masie na EURO jednadvacítek, což se stalo poprvé v historii tohoto turnaje.

Utkání 3. kola skupinové fáze Ligy mistrů mezi SK Slavia Praha a FC Barcelona
Slavia trápila Barcelonu. O prohře rozhodl nešťastný vlastní gól

Mohlo by se však blýskat na lepší časy. Fanoušky už stihl očarovat šestnáctiletý supertalent Ansu Fati. Ten už zvládl zapsat se do historie jako nejmladší střelec Barcelony v La Lize, nebo nejmladší hráč španělské soutěže, který zaznamenal v utkání gól a asistenci.

Budoucnost může být opět růžová. La Masia totiž ani po čtyřiceti letech nezpomaluje.