A není se co divit, vždyť ševci právě s Pražany patří mezi týmy, které vstřelily nejméně gólů ze standardních situací.

Celek z Julisky se po rohu či trestném kopu prosadil šestkrát, hráči Fastavu sedmkrát. Hůře je na tom ve FORTUNA:LIZE pouze Olomouc. Sigma skórovala pouze pětkrát.

Slezský FC Opava – Slovácko 2:2 (1:0)
Kadlec: V Opavě jsme při oslabení ukázali morál. Škoda, že máme jen bod

Nepříznivou bilanci si Jiráček a spol. vylepšili alespoň v nastaveném čase, když z penalty sobotní duel rozhodli. Jinak ale Zlíňané při standardkách vůbec nebezpeční nebyli. Stejně jako se hokejoví Berani souží v přesilových hrách, ševcům zase nejdou trestné kopy či rohy.

„Dařilo se nám balon do šestnáctky soupeře dostat, ale Dukla pozorně bránila. Hosté mají v sestavě dost vysokých hráčů, přes ně jsme se nedokázali prosadit. Tlak tam byl, ale finále nebylo jednoduché. Nedokázali jsme najít adresáta,“ ví kouč Fastavu Roman Pivarník.

Podle něj ale Džafić s Podiem zahrávali rohy dobře. „Nechtěli jsme moc rozehrávat nakrátko, spíše valit do vápna. Kopnuté to bylo dobře, ale v šestnáctce mi chyběla správná agresivita a vůle dostat se k balonu,“ říká Pivarník.

Tomáš Poznar.
Poznar se cítí nevinný, proti trestu se odvolá: Je to smutné rozhodnutí

Zlínskému kouči schází více branek od obránců. I když Buchta se podílel na vedoucím gólu ševců, moc branek v lize nestřílí. Vysoký mladík Bačo na první ligový gól stále čeká a zraněný zadák Gajić má na kontě jedinou trefu.

„Je pravda, že se obránci při útočných standardkách málo prosazují. Jejich produktivita je velmi slabá,“ pronesl Pivarník.

Dukla na zlínské Letné většinu nákopů a centrů v klidu odvrátila. Sama zahrávala první roh až v 53. minutě. Do té doby se spíše bránila.

„Je pravda, že na začátku jsme domácí pustili k velkému množství standardních situací, které jsme ale bez problémů ubránili. Mám dojem, že kromě jednoho momentu, kdy nás podržel brankář, jsme Zlín do ničeho nepouštěli,“ uvedl kouč Dukly Roman Skuhravý, který po debaklu s Olomoucí udělal v sestavě hned sedm změn.

24. kolo FORTUNA:LIGA, SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava,10. března 2019 v Praze. Foto: Petr Kotala
Zahodili penaltu, přesto slaví. Slavia rozstřílela Baník a vede ligu o šest bodů

Ne za všemi ale byly výkonnostní důvody. „Chtěl jsem udělat změnu a dát signál klíčovým hráčům, kteří nehráli hůř než ostatní, ale tlak na nich byl patrný,“ vysvětluje Skuhravý.

„Plán nám skoro vyšel. Jenom díky naší nešikovnosti a zásahem shůry jsme utkání nevyhráli,“ štve kouče poražených.

Pražané litovali po duelu ve Zlíně hlavně zahozené tutovky střídajícího Djuranoviče v nastaveném čase ještě za nerozhodného stavu 1:1.

„Situace jenom podtrhuje naše současné rozpoložení,“ říká Skuhravý. „Kluci dřou, ale lehkost jim chybí,“ přidává. 

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi týmy AC Sparta Praha a FC Viktoria Plzeň na Letné. Ilustrační snímek
Sparta si smlsla na Plzni. Uštědřila jí čtyřbrankový výprask