Aktivní směrem dopředu, jistí v defenzivě. Bezpočet šancí, skvělý pohyb, nasazení. Zkrátka protipól oproti podzimu předvedli fotbalisté 1. FC Brno v sedmnáctém kole Gambrinus ligy. Porazili Liberec 1:0.

Především v prvním poločase hladili svěřenci Miroslava Beránka utrápenou duši brněnského fanouška. Kdo viděl bídnou generálku s Uničovem, nevěřil v sobotu na Srbské vlastním očím. Domácí hráli jako vyměnění. „Pustili jsme hráčům fragmenty z utkání s Uničovem. Když viděli ty momenty, mnohé si uvědomili,“ usmíval se po zápase kouč Beránek.

Rozhodnutí přišlo minutu před koncem prvního poločasu a zodpovědnost na sebe vzali nejzkušenější hráči brněnského kolektivu. Dostálek načechral míč na špílmachra Polácha, který netypicky hlavou poslal míč do sítě. „Byl jsem trochu nervózní, ale to by byl asi každý. Hlavní, že jsme vyhráli, to je paráda,“ křepčil prvoligový debutant Lukáš Křeček.

V systému se třemi útočníky se domácí hnali do koncovky, Severočechy zatlačili na jejich polovině. O převaze Brna svědčilo deset poločasových rohů. Došek, Kalabiška, Křeček.

Proti jejich nebezpečným pokusům efektivně zasahoval liberecký gólman Hauzr. Ve 38. minutě metelil po přihrávce Doška sám na brankáře Kalabiška, ale střelu odrazil od břevna.

„Brno začalo aktivně, vytvářelo si šance. Nedokázali jsme reagovat na jejich hru, rozjížděli jsme se pomalu. Zčásti to bylo dané tím, že jsme slepovali sestavu na poslední chvíli. Na Keričovi se projevil týdenní výpadek, nebyl tak nebezpečný,“ vysvětloval liberecký trenér Josef Petřík.

Po přestávce začali domácí uvadat a hráči Slovanu vycítili šanci. Dvacet minut před koncem se ještě po brněnském přímém kopu ve skrumáži nejlépe zorientoval stoper Dvorník, ale stejně jako Došek nepropálil hradbu těl. Pak už přišla salva libereckých akcí. „V prvním poločase jsme hráli velmi dobře, z množství šancí jsme vytěžili jeden gól. Škoda, že jsme nepřidali další, který by nás zklidnil. Po zranění Polácha naši hráči přepustili střed hřiště a přiznávám, že jsme v závěru měli i štěstí,“ připustili Beránek.

Trnul zejména při tutovce Smetany, jehož zázračně vychytal brněnský gólman Bureš. Vzápětí zlikvidoval i bombu Gecova. Když už ho v závěru střetnutí překonal stoper Slovanu Kelič, odhlavičkoval míč z brankové čáry Jílek, který netradičně zaujal pozici na pravém kraji obrany. „Vytvořili jsme si tlak i šance a před koncem si zasloužili vyrovnat, ale na zásluhy se fotbal nehraje. Smetana se dostal do vyložené šance, kterou neproměnil. Je schopný lepšího výkonu,“ pokáral Petřík svého svěřence.

1. FC Brno – Slovan Liberec 1:0

Poločas: 1:0. Branky: 44. Polách. Žluté karty: 71. Dejmek, 82. Smetana (L). Diváci: 2481.

Brno: Bureš – Jílek, Dvorník, Trousil, Husár – Křeček, Dostálek, T. Polách (68. Chlup. 89. Huška) – Hodek, T. Došek, Kalabiška (90. Rabušic).

Liberec: Hauzr – Gebre Sellasie (27. Polák), Kelič, Dejmek, Janů (61. Frejlach) – Dočkal, Gecov, Papoušek, Vulin – Smetana, Kerič (72. Diviš).

Rozhodčí: Kovařík – Kordula, Koval.